Israelul se pregătește pentru un val de violențe după anunțul lui Trump

Forțele de securitate israeliene se pregătesc, începând de astăzi, miercuri, pentru confruntări în Cisiordania și Ierusalimul de Est, în timp ce grupări teroriste palestiniene au intensificat apelurile la violență în regiune, ca răspuns la anunțul lui Trump, care a recunoscut astăzi (miercuri) Ierusalimul drept capitala statului Israel.
Șeful Statului major al armatei israeliene, Gadi Eizenkot, s-a întâlnit miercuri dimineață cu înalți oficiali militari din Cisiordania care i-au prezentat o ”evaluare a situației”.
În același timp, ministrul israelian al Apărării, Avigdor Lieberman, a declarat că forțele israeliene sunt „gata pentru orice evoluții“.
Grupul terorist palestinian Hamas a cerut miercuri trei „zile de furie“, denunțând mutarea ambasadei SUA la Ierusalim și declararea orașului drept „capitala entității sioniste“. Această declarație, împreună cu cele ale altor grupări palestiniene și apelurile de pe rețele sociale, au generat îngrijorări în rândul serviciilor de securitate israeliene care se tem de revolte majore în Cisiordania și Ierusalimul de Est, sau atacurile teroriste împotriva civililor și trupelor israeliene.
În condițiile în care forțele de securitate se pregătesc pentru posibile violențe începând de miercuri seara, unele surse indică faptul că armata ar putea să cheme rezerviști și să trimită întăriri importante către Cisiordania.

Poliția desfășurată la Ierusalim

În Ierusalim, poliția israeliană este desfășurată pe scară largă în tot orașul, mai ales în zonele în care sunt posibil cel mai probabil sa se declanșeze confruntări.
„Poliția israeliană este pregătită pentru un răspuns operațional imediat, fiind gata să se confruntă cu o gamă largă de scenarii, dacă este necesar”, a declarat un purtător de cuvânt al poliției.
Facțiunilor politice palestiniene conduse de mișcarea Fatah a președintelui palestinian Mahmoud Abbas, au cerut, de asemenea, demonstrații zilnice în această săptămână, începând de miercuri, în timp ce mișcarea de tineret a Fatah a spus că „toate opțiunile sunt deschise pentru a apăra Ierusalimul“.
Miercuri după-amiază, palestinieni din Gaza au ars steaguri americane și israeliene, dar și fotografii ale Trump, la un miting organizat de mai multe facțiuni palestiniene și grupuri militare, care au cerut unitate palestiniană, ca răspuns la anunțul lui Trump.
Demonstranții au fluturat steaguri palestiniene, și bannere pe care era scris: „Ierusalimul este capitala noastră eternă“, calificând Orașul Sfânt drept „linie roșie“.
O mare demonstrație este programată pentru joi la Ramallah, în timp ce rugăciunile de vineri vor fi monitorizate. (Anima News)

Comments

comments

Be the first to comment on "Israelul se pregătește pentru un val de violențe după anunțul lui Trump"

Leave a comment

Your email address will not be published.


*