Yad Vashem: Uciderea evreilor din România

România a fost un aliat al Germaniei naziste din 1940 până în 1944. 380.000-400.000 de evrei au fost uciși în zone controlate de România, cum ar fi Basarabia, Bucovina și Transnistria, sub dictatura lui Ion Antonescu.

România, aliată a Germaniei naziste din 1940 până în 1944, avea o populație evreiască de aproximativ 757.000 de persoane înainte de al doilea război mondial. Tendințele antisemite extreme, evidente de numeroase în țară, au escaladat în ajunul războiului.
În iunie 1941, în săptămânile care au urmat invaziei URSS de către Germania nazistă și armata română (sub dictatura lui Ion Antonescu), armata română, cu cooperarea parțială a Einsatzgruppe D și o parte din populația locală, a masacrat 100.000- 120.000 din populația evreiască din Basarabia și Bucovina de Nord (zone anexate de URSS din România în iunie 1940).
Masacrul a fost efectuat la ordinele mareșalului Ion Antonescu, dictatorul fascist al României. Masacre similare au fost efectuate de armata română în vestul Ucrainei și mai ales în orașul Odessa. Înainte de aceasta, soldații, polițiștii și civilii români au uciși 15.000 de evrei în orașul Iași și au efectuat pogromuri împotriva evreilor din alte orașe de pe teritoriul României.
În vara-toamna anului 1941, la ordinele autorităților române, supraviețuitorii masacrului din Basarabia și Bucovina de Nord împreună cu evreii din Bucovina de Sud și din regiunea Dorohoi (care făceau parte din România) au fost deportați brutal în ghetouri și lagărele morții din Transnistria Ucraina de Vest, o zonă situată între râurile Nistru și Bug pe care Germania nazistă o cedase României în schimbul participării sale la războiul împotriva Uniunii Sovietice.
De la deportarea lor în Transnistria până la eliberarea lor de către Armata Roșie în martie 1944, 120.000 dintre deportați au pierit ca urmare a crimelor, hipotermiei, foametei și epidemiilor. Aceasta în plus față de zecile de mii de evrei locali din Transnistria care au fost victime ale invaziei românești.
În total, 380.000 – 400.000 de evrei, inclusiv evreii din Transnistria, au fost uciși în zonele controlate de români sub dictatura lui Antonescu. (Yad Vashem)

Un comentariu

  • IONA FRIED spune:

    DE CE NU SE AMINTESTE SI DE ARDEAL SAU NU A APARTINUT ROMANIEI..!
    PARINTI MEI AU FOST DEPORTATI IN GERMANIA LA BUCHENWALD SI AUSHWITZ …!

Lasă un răspuns