Primul ministru din Bahrain a murit, la vârsta de 84 de ani / Premierul Netanyahu și Benny Gantz au transmis condoleanțe

Șeicul Khalifa bin Salman al Khalifa din Bahrain, cel mai longeviv prim-ministru din lume și un aliat ferm al Arabiei Saudite și a Statelor Unite, a murit, a anunțat miercuri palatul regal.

Șeicul Khalifa, o figură dominantă în politica insulei Golfului pentru aproape jumătate de secol la putere, a încetat din viață miercuri dimineață la spitalul Mayo Clinic din Statele Unite, a declarat agenția de știri din Bahrain.
Khalifa, în vârstă de 84 de ani, unchiul regelui Hamad bin Isa al-Khalifa, a fost prim-ministru de când regatul insulei sunnite condus de musulmani și-a declarat independența față de Marea Britanie în 1971, în urmă cu aproape o jumătate de secol. Familia al-Khalifa a condus din 1783.
Răspunsul său sever la protestele pro-democrație din Bahrain în 2011 – și criticile legate de tulburări similare din întreaga lume arabă – au subliniat ceea ce pentru mulți a fost caracteristica definitorie a carierei sale, și anume o apărare fermă a guvernării dinastice.
În august, șeicul Kahlifa a părăsit regatul pentru ceea ce mass-media oficială numea la acea vreme „o vizită privată în străinătate”.
La începutul acestui an a petrecut mult timp în Germania pentru un tratament medical nespecificat, revenind în Bahrain în martie.
Ceremonia de înmormântare va avea loc la repatrierea trupului său, iar înmormântarea va fi limitată la un anumit număr de rude, a declarat agenția de știri din Bahrain.
Doliul oficial a fost declarat pentru o săptămână, iar ministerele și departamentele guvernamentale se vor închide timp de trei zile începând de joi.
Primul ministru Benjamin Netanyahu a transmis condoleanțele în urma încetării din viață a premierului Khalifa.
„Aș dori să exprim în numele meu și în numele cetățenilor din Israel condoleanțele noastre sincere către regele Bahrainului, Majestatea Sa Hamad bin Issa al-Khalifa, familiei regale și întregului popor bahraini la moartea primului ministru, Emir Khalifa bin Salman al-Khalifa. Transmit condoleanțele personale și familiei sale. Apreciez marea sa contribuție la stabilirea păcii între țările noastre”, a spus Netanyahu
La rândul său, prim-ministrul supleant și ministrul israelian al Apărării, Benny Gantz, a reacționat miercuri pe Twiter: „Întristat de știrile despre trecerea în neființă a primului ministru din Bahrain, șeicul Khalifa bin Salman Al Khalifa, și ofer gândurile și simpatiile mele familiei sale și oamenilor din Bahrain”. (Anima News)

Lasă un răspuns