China vrea să transforme Iranul în propria “benzinărie”

Revista americană de știri ”National Interest” a publicat o analiză realizată de fosta consilieră a Departamentului energiei din SUA, Victoria Coats, în care a vorbit despre intenția Chinei de a transforma Iranul într-o “benzinărie” pentru a satisface unele dintre nevoile sale de petrol.

Coats a declarat că, după întâlnirea cu secretarul de stat american Anthony Blinken din Alaska, unul dintre cei mai buni diplomați ai Chinei, Yang Wei, a mers la Teheran știind că “acest pas va avea implicații pentru noua administrație americană, după prima sa întâlnire cu China”.
Consilierul consideră că există o diferență în relațiile Chinei cu Iranul în timpul președintelui american Joe Biden, spre deosebire de perioada administrației Donald Trump.
Potrivit Coats, China nu este interesată de sancțiunile americane împotriva Iranului, iar “Beijingul a ajuns la concluzia că nu vor fi impuse sancțiuni dacă menține o relație comercială mai deschisă cu Iranu”.
Consilierul consideră că este nevoie să impună “sancțiuni Iranului în mod mai riguros” deoarece “petrolul iranian ieftin este o sursă atractiv pentru China, care încearcă să transforme Iranul în propria sa stație de benzină”.
Ea a afirmat că urmărirea “petrolierelor fantomă” iraniene a fost dificilă, subliniind că unele rapoarte estimează că exporturile iraniene de petrol către China s-au dublat în februarie de aproape patru ori, ajungând la 1 milion de barili pe zi în această lună.

    Navă ”fantomă”

    Termenul de “nave fantomă” este folosit în general din 2019 pentru a marca “trucurile” pe care Teheranul le-a făcut pentru a eluda sancțiunile americane prin încetarea măsurilor de detectare a petrolierelor sau ascunderea dreptului de proprietate asupra navelor prin angajarea de companii false.
    Săptămâna trecută, au avut loc reuniuni americano-chineze care au durat două zile, inclusiv trei sesiuni între cele două părți, și vinerea trecută, secretarul de stat al SUA, Anthony Blinken, a declarat că partea americană este profund îngrijorată de comportamentul Beijingului față de Hong Kong și Taiwan cu privire la spațiul cibernetic.
    “Am putut vorbi sincer timp de câteva ore despre o agendă extinsă”, a declarat Blinken. El a adăugat că cele două țări au discutat despre “Iran, Coreea de Nord, Afganistan, climă și alte zone”.
    La rândul său, un diplomatul de rang înalt al Partidului Comunist Chinez, Yang Jiechi, a declarat: “Discuțiile chinezo-americane, care au avut loc în Alaska, au fost sincere și utile”, potrivit unui raport al agenției de știri chineze Xinhua, de sâmbăta trecută.
    SUA și părțile chineze au făcut schimb de critici usturătoare asupra problemelor legate de drepturile omului și ambițiile geopolitice, iar Blinken a acuzat China de adoptarea unui comportament care pune în pericol stabilitatea globală.
    El a afirmat că, comportamentul Chinei “amenință un aranjament bazat pe reguli care asigură stabilitatea globală”. (Anima News)

    Lasă un răspuns