Rabinul din Fez: “Evreii se simt în siguranță în Maroc și nu există antisemitism”

Rabinul orașului Fez din Maroc, Abraham Sabbagh (FOTO), a vorbit pentru i24NEWS, despre relația dintre evreii marocani și regii marocani de-a lungul istoriei și despre reluarea relațiilor dintre Maroc și Israel.

El s-a concentrat asupra caracteristicilor evreilor din oraș, a activităților lor profesionale și a modului în care aceștia cerebrează sărbătorile religioase.
Abraham Sabbagh, în vârstă de 78 de ani, asigură că “evreii se simt în siguranță în Maroc”.
“Ei au coexistat sute de ani cu verii lor musulmani și nu au simțit niciodată discriminare sau rasism. Nu există antisemitism. Meritul este al regilor și sultanilor din Maroc. Mohammed al V-lea, în special, care s-a opus regimului de la Vichy și l-a împiedicat pe Hitler să le facă rău evreilor marocani, spunând: “Marocanii sunt egalii mei, fie că sunt evrei sau musulmani, nimeni nu are dreptul să le facă rău””, a spus el.
“Evreii marocani sunt mândri de patria lor și își iubesc țara, iar regele a păstrat dreptul nostru în Constituția din 2011, care prevede că componenta ebraică face parte din patrimoniul cultural și istoric al Marocului”, a declarat el pentru i24NEWS.
Abraham Sabbagh a subliniat, de asemenea, că “atunci când am auzit despre reluarea relațiilor dintre Maroc și Israel, a fost o mare bucurie în Maroc și în străinătate. Acest lucru îi va ajuta pe evreii care nu au putut să-și viziteze familiile din Maroc și să se reculeagă la mormintele celor dragi îngropați aici, în Fez”.
”De mult timp așteptăm să se deschidă zboruri între Israel și Fez, Marrakech sau Casablanca, fără a trece prin Turcia sau Spania. Acum, datorită lui Mohammed al VI-lea, majoritatea evreilor vor putea călători între cele două țări fără dificultăți”, a adăugat el.
Abraham a spus că “mulți evrei marocani se vor întoarce în Maroc pentru a investi în imobiliare, agricultură sau industrie. În trecut, evreii lucrau în comerțul cu aur și în domeniul bijuteriilor, dar și în cusut, țesut mătase, brodat și în diverse industrii tradiționale marocane.”
Abraham Sabbagh a abordat, de asemenea, relația dintre evreii marocani și regii Marocului, menționând că “majoritatea regilor nu făceau distincție între evrei și musulmani, deoarece mulți evrei erau apropiați de sultani și dețineau poziții importante în țară”.
“Am studiat la Fez și Tanger, iar diplomele de absolvire le-am obținut în Israel. Mă duc din când în când să-mi văd copiii și familia acolo, dar prefer să rămân în Fez, pentru că acolo primesc comunitatea evreiască din Israel”, a conchis el.
În prezent, aproximativ 2.200 de evrei trăiesc în Maroc, iar aproximativ 800.000 de evrei marocani trăiesc în Israel. (Anima News)

Lasă un răspuns