Cea mai nouă navă a Israelului schimbă modul în care armata israeliană luptă împotriva amenințărilor navale

INS Magen, cea mai avansată corvetă de rachete Saar 6 a Marinei israeliene, a acostat în portul Haifa în decembrie, dar nava încă miroase a nou și este încă echipată cu toate sistemele sale de armament.

“Face istorie. Întreaga navă este nouă din toate punctele de vedere. Chiar și unele dintre tehnologiile sale sunt complet noi pentru Marina Militară”, a declarat lt. col. Omer Carmi.
Bardul de 90 de metri lungime și 2.000 de tone este una dintre cele patru corvete Sa’ar 6 care vor forma coloana vertebrală a Marinei Militare în deceniile următoare. Se așteaptă ca acesta să fie operațional anul viitor.
Noile nave marchează o tranziție în doctrina de luptă a Marinei Militare, care este orientată spre amenințările regionale în evoluție cu care se confruntă Israelul, și vor juca un rol mai important în detectarea și distrugerea țintelor și amenințărilor inamice.
În 2013, marina a primit sarcina de a apăra apele economice ale țării, de două ori mai mari decât suprafața țării, și au început lucrările la noile nave care ar fi necesare pentru a proteja infrastructura națională la kilometri în larg de inamicii care luptă în mod asimetric.
”Sa’ar 6” a fost construită pentru a proteja activele strategice și instalațiile de gaz”, a declarat Carmi, în timp ce se plimba pe culoarele navei
Fiecare navă de fabricație germană este echipată cu sisteme avansate de apărare antiaeriană (Rafael Naval Iron Dome și Israel Aerospace Industries “Barak 8”) și cu un radar MF-STAR (Magen Adir) de la Israel Aerospace Industries, care asigură o acoperire emisferică de 360 de grade în jurul navei și poate detecta amenințări precum rachetele balistice cu rază lungă de acțiune.
Sistemele radar reduc timpul de răspuns la achiziția țintelor și oferă o capacitate avansată de urmărire cu precizie a unei game largi de ținte simultan. Odată ce este detectată o amenințare, sistemul de gestionare a luptei de pe navă, care utilizează inteligența artificială, va fi capabil să atribuie interceptorul adecvat pentru a distruge amenințarea.
“În timp ce Saar 5 a fost construit pentru a se proteja pe sine, Saar 6 a fost construit pentru a-i proteja pe alții. Este responsabilitatea mea pe această navă să fiu capabil să detectez și să distrug orice amenințare și să o fac cu precizie”, a spus el.
Toate sistemele de armament, inclusiv capacitățile avansate de război electronic, au fost instalate pe noile nave în timp ce acestea se aflau în portul Haifa. Cupola navală de fier nu a fost încă instalată, nici cea de 76 mm. Pistolet OTO Melara Super Rapid. Câteva dintre încăperile pe care le-am vizitat, inclusiv sala de comandă și centrul de arme, sunt încă în curs de amenajare, trupele instalând cablajul și altele.
“Această cameră a fost lăsată goală, complet goală și am construit-o de la zero”, a spus Carmi, adăugând că Marina a fost responsabilă pentru instalarea unora dintre sisteme.
Navele au o viteză maximă de 24 de noduri cu o rază de acțiune de 2.500 de mile marine și vor avea un echipaj de 70 de marinari care vor fi asistați de vehicule aeriene fără pilot și de elicoptere navale.
Și pentru prima dată, marinarii de sex feminin vor reprezenta 25% din echipaj. Navele au fost construite special pentru marinarii femei, cu toalete și paturi separate pentru echipajul feminin.
“Când nu ai 50% din populație, pierzi”, a spus el, dar “serviciul mixt este integrat din prima zi pe această navă, este realitatea normală pe navă.
Deși nu este cu mult mai lung decât Sa’ar 5, Sa’ar 6 a fost construit pentru a face față mai bine mărilor agitate și pentru a sta mai mult timp pe mare, iar dacă este necesar, poate participa la campania “Războiul dintre războaie”. Israelului împotriva Hezbollah și a tranșeei iraniene de pe frontul de nord al țării.
“Nu există nicio limită la cât timp putem sta pe mare”, a spus Carmi, explicând că nava poate fi percheziționată de armata israeliană.
“Nu există nicio limită în ceea ce privește durata de timp în care putem fi pe mare”, a spus Carmi, explicând că nava poate fi realimentată în timp ce se află departe de doc.
Navele Saar 6 fac parte integrantă din noua strategie de război multidimensională a IDF, care este o componentă cheie a planului multianual Momentum al armatei pentru a învinge inamicul rapid și eficient.
În cadrul planului, toate ramurile forțelor armate vor fi interconectate și vor lucra direct împreună pentru a crește numărul de ținte inamice care pot fi distruse și pentru a ajuta forțele terestre de pe linia frontului.
În cazul în care ar izbucni un război, navele Saar 6 ar fi desfășurate pentru a proteja zona economică exclusivă a Israelului și platformele de gaz, în timp ce restul flotei ar ajuta forțele terestre prin bombardarea țintelor inamice.
Prin conectarea navelor la sistemele de apărare aeriană de la sol, precum și prin capacitățile sale avansate de radar și interceptare, Sa’ar 6 va fi un element central în schimbul de date de luptă cu alte ramuri militare într-un scenariu de război.
Pe lângă sistemele de apărare antirachetă interceptoare și de război cibernetic, navele vor avea 16 rachete anti-navă, inclusiv o rachetă de 76 mm. Tun principal OTO Melara Super Rapid, două stații de armament la distanță Typhoon de 25 mm și două lansatoare de torpile ușoare MK54 de 324 mm.
Deși este cu doar 10 metri mai lungă decât Sa’ar 5, puterea de foc a navei este fenomenală pentru dimensiunile sale. Proiectat la comandă conform specificațiilor israeliene, Sa’ar 6 are un design cu secțiune radar redusă, ceea ce îl face aproape invizibil pentru sistemele radar inamice.
După ce INS Magen și INS Oz se află deja la Haifa, ultimele două nave, INS Atzmaut și INS Nitzachon, au fost predate oficial Marinei israeliene la Kiel, Germania, în cadrul unei ceremonii la care a participat comandantul Marinei israeliene. V.-Adm. Eli Sharvit.
Carmi, care nu se afla în Germania când a fost numit INS Magen, a declarat că ceremonia a fost “foarte emoționantă”.
“Un steag înseamnă suveranitate”, a spus el. (Anima News)

Lasă un răspuns