Medicamentul generic israelian împotriva cancerului a fost aprobat pentru comercializare de către FDA

Administrația americană pentru alimente și medicamente (FDA) a aprobat un medicament generic revoluționar și complex, indicat pentru tratamentul cancerului ovarian, mielomului multiplu și sarcomului Kaposi.

Ayana Doxorubicin-HCI Liposomal Injection va fi acum disponibil pe piața din SUA. Medicamentul este un tratament chimioterapeutic modificat care țintește direct celulele canceroase, reducând efectele secundare.
Medicamentul și compania care îl produce sunt situate în Ierusalim și au fost dezvoltate de profesorul Yechezkel Barenholz, expert mondial în biochimie, nanotehnologie și dezvoltarea de medicamente și câștigător al Premiului EMET 2020 pentru Științe Exacte.
Tratamentul utilizează doxorubicina – o citotoxină sau medicament de chimioterapie – încapsulată într-o sferă lipidică închisă numită lipozom. Un lipozom poate fi imaginat ca o mică “minge” de mărimea unui virus, a explicat Barenholz. Mingea este formată dintr-un înveliș alcătuit din molecule speciale de “grăsime” cu o soluție apoasă în interior. Aceste bile se numesc nano-lipozomi.
“Încărcăm agentul toxic în aceste bile și le infuzăm în sângele unui pacient o dată pe lună”, a spus el. “Aceste bile de nano-lipozomi călătoresc prin fluxul sanguin până când ajung la țesutul canceros și acolo, prin porii minusculi din vasele de sânge, ies din fluxul sanguin și se acumulează în țesutul canceros.”
El a adăugat că “spre deosebire de celulele sănătoase, celulele canceroase produc amoniac, iar acest amoniac eliberează agentul toxic activ (doxorubicina) din bilele de nano-lipozomi în apropierea celulelor canceroase, provocând moartea acestora”.
Tehnologia direcționată ajută la rezolvarea uneia dintre cele mai mari provocări ale chimioterapiei: efectele secundare. Tratamentul reduce căderea părului, problemele gastrointestinale și alte rezultate ale chimioterapiei, care atacă toate celulele – sănătoase și canceroase – în mod egal.
“Când un pacient nu suferă atât de multe efecte secundare, rata de complianță este mult mai bună și este mult mai ușor de tratat pacientul”, a spus Cohen.
Barenholz a fondat Ayana în 2012, la cererea mai multor oncologi și pacienți bolnavi de cancer, atunci când J&J se chinuia să producă Doxil.
De asemenea, un medicament generic este mult mai ieftin, făcându-l mai accesibil pentru cei care au nevoie de el.
A fost nevoie de la sfârșitul anului 2012 până în prezent pentru a obține aprobarea FDA, după ce a dezvoltat capacitatea de a produce doxorubicină-HCI în Israel în conformitate cu bunele practici de fabricație și a îndeplinit toate celelalte cerințe ale FDA pentru aprobarea de comercializare în SUA. Gal Cohen, care s-a alăturat Ayana la sfârșitul anului 2020 în calitate de președinte executiv, a condus echipa în vederea obținerii aprobării FDA și a pregătirii pentru lansarea comercială.
În ultimul deceniu, în timp ce compania a lucrat la acest tratament, au fost dezvoltate și alte noi tratamente împotriva cancerului. Aceasta include, de exemplu, anticorpii monoclonali.
Dar Cohen a spus că multe dintre aceste noi tratamente sunt costisitoare și nu funcționează pentru toată lumea. Chimioterapia rămâne cel mai eficient tratament pentru cancer.
Medicamentul va fi disponibil prin intermediul unui parteneriat strategic cu Padagis, care a fost achiziționat recent pentru 1,55 miliarde de dolari de Altaris de Perrigo, o companie care activează din 1887.
Padagis furnizează sute de produse farmaceutice topice și alte specialități pe principalele sale piețe din SUA. Statele Unite și Israel, vinde aproximativ 1 miliard de dolari și are peste 1.300 de angajați în întreaga lume. Companiile sunt pregătite pentru lansarea comercială a medicamentului.
Ayana este o companie mică, cu doar 12 angajați. Dar Cohen a spus că are o serie de alte produse la care lucrează, de asemenea axate pe utilizarea nanotehnologiei.
“Credem că este o tehnologie de ultimă oră și că mulți oameni ar putea beneficia de tratament prin acest sistem de administrare”, a spus Cohen.
El nu a spus ce boli ar putea fi vizate în continuare, dar a precizat că nu toate medicamentele companiei vor fi folosite împotriva cancerului. (Anima News)

Lasă un răspuns