Moscova: Aderarea Suediei și Finlandei la NATO va submina securitatea europeană

Rusia a declarat luni că aderarea Suediei și Finlandei la NATO ca răspuns la ofensiva Rusiei împotriva Ucrainei este o greșeală care va submina securitatea pe continentul european.

“Suntem convinși că intrarea Finlandei și a Suediei în NATO nu va consolida și nici nu va îmbunătăți arhitectura de securitate a continentului nostru”, a declarat reporterilor, purtătorul de cuvânt al președinției ruse, Dmitri Peskov.
Exprimând “îngrijorarea” Moscovei, el a promis că va monitoriza îndeaproape “implicațiile pe care le va avea acest lucru pentru securitatea noastră”.
Mai devreme în cursul dimineții de luni, ministrul adjunct de Externe Serghei Ryabkov, a calificat cererile de la Helsinki și Stockholm drept o “greșeală gravă”, afirmând că, “consecințele” vor fi “de anvergură”.
Partidul Social-Democrat, aflat la putere în Suedia, a dat duminică undă verde unei candidaturi la NATO, la scurt timp după ce executivul finlandez și-a anunțat disponibilitatea de a adera la organizația occidentală pe care Moscova o consideră o amenințare existențială.
Pentru Helsinki și Stockholm, două țări care nu s-au alăturat niciodată alianței, nici măcar în perioada de vârf a Războiului Rece, schimbarea de direcție a fost rezultatul ofensivei Rusiei împotriva Ucrainei, Moscova fiind văzută ca o amenințare de către vecinii săi.
Finlanda, în special, are aproximativ 1 300 km de frontieră comună cu Rusia.
Moscova a justificat, printre altele, lansarea ofensivei împotriva Ucrainei din cauza ambiției acesteia din urmă de a adera la NATO, chiar dacă cererea sa nu avea nicio perspectivă imediată de succes.
Acum, dacă Suedia și Finlanda se alătură, Rusia ar vedea că NATO se apropie de granițele sale. (Anima News)

Lasă un răspuns