Israel: O descoperire revoluționară ar putea stimula tratamentele pentru bolile de sânge

Oamenii de știință de la Institutul Weizmann (Israel) și partenerii lor au identificat celulele responsabile de producerea globulelor roșii din sânge.

Este o descoperire israeliană care ar putea schimba viețile a mii de oameni: oamenii de știință de la Institutul Weizmann și partenerii lor de cercetare au identificat, pentru prima dată, celulele responsabile pentru una dintre cele mai elementare acțiuni ale vieții: producția de celule roșii din sânge care transportă oxigenul în organism.
Rezultatele, prezentate în noul număr al revistei științifice Nature Medicine, ar putea duce la dezvoltarea de noi medicamente pentru anemie și alte boli ale sângelui.
Celulele din corpul nostru au nevoie de oxigen, care este furnizat de globulele roșii: eritrocitele care elimină și dioxidul de carbon normal emis de organism.
Producem aproximativ 2 până la 3 milioane de globule roșii în fiecare secundă, ceea ce reprezintă aproximativ un sfert din toate celulele noi create în organism la un moment dat.
Procesul este declanșat de hormonul eritropoietină (prescurtat EPO), a cărui funcție este de a se lega de celulele mamă ale celulelor sanguine din măduva osoasă, forțându-le să se dividă și să se reproducă.
Hormonul eritropoietină a fost într-adevăr identificat cu zeci de ani în urmă, dar până acum nu se știa în ce celule ale corpului era produs. Noul studiu realizat de profesorul Ido Amit, de la Institutul Weizmann, și de colegii săi din Israel, Europa și Statele Unite, arată că a fost identificat un subset de celule renale responsabile de producerea hormonului în corpul uman.
Oamenii de știință au numit noile celule “celule Norn”, după numele Nornilor – personaje din mitologia nordică care țes firele destinului în țesătura vieții.
Hormonul care controlează producția de celule roșii din sânge, eritropoietina, a avut până acum o “reputație proastă”, din cauza utilizării sale abuzive de către sportivi. Cu toate acestea, potențialul terapeutic enorm inerent acestui hormon este mult mai mare decât utilizarea sa pentru a spori performanța.
Până în prezent, mai mult de 10% din populația lumii occidentale suferă de boli cronice de rinichi, care în multe cazuri afectează producția de hormon eritropoietină și duce la anemie, care poate fi fatală.
Până de curând, singura modalitate de a trata acest tip de anemie era utilizarea EPO de laborator pentru a compensa lipsa hormonului natural.
“Descoperirea celulelor ușoare va permite acum dezvoltarea de noi medicamente și tratamente”, a declarat profesorul Amit. “Pe termen lung, noile abordări terapeutice vor permite reactivarea celulelor Noren sau refacerea populației acestora, similar tratamentelor revoluționare care au fost dezvoltate recent pentru diabet și care includ refacerea celulelor beta normale în pancreasul pacienților”, a adăugat el. (Anima News)

Lasă un răspuns