Primul avion cu ajutoare americane pentru Gaza a ajuns în Egipt

Administrația Biden anunță că a livrat 54.000 de kilograme de articole medicale, ajutoare alimentare și echipament de iarnă pentru civilii din Gaza.

Un C-17 al Forțelor Aeriene a aterizat în Egipt și este primul din cele trei transporturi efectuate în această săptămână, afirmă consilierul pentru securitate națională al SUA, Jake Sullivan, într-un comunicat.
“Cu 1,7 milioane de persoane strămutate în interiorul țării și 2,2 milioane de persoane care au nevoie de asistență umanitară, creșterea livrărilor umanitare este esențială pentru a salva vieți și a atenua suferința celor mai vulnerabili”, precizează USAID într-un comunicat.
Organizația Națiunilor Unite va duce ajutoarele din regiunea egipteană Sinai de Nord, care se învecinează cu Fâșia Gaza, guvernată de Hamas, ”chiar în teritoriul palestinian afectat”, spun oficialii americani.
“Mișcarea din ultimele patru sau cinci zile a asistenței a fost atât de semnificativă ca volum încât acum este nevoie de o completare… și aceste avioane fac parte din această completare”, a declarat luni un oficial american de rang înalt pentru reporteri.
Transportul american urmează celor 2.000 de camioane cu ajutoare care au intrat în Gaza de când punctul de trecere Rafah din Egipt a fost deschis pentru prima dată la 21 octombrie, după două săptămâni de război.
Aproximativ 200 de camioane cu ajutoare au intrat în Gaza în fiecare zi a armistițiului în curs de desfășurare, după ce, în luna precedentă, în medie, intrau în Gaza doar 45 de camioane pe zi.
Administrația Biden își propune să dubleze numărul zilnic de camioane după încheierea armistițiului, înalți oficiali ai administrației declarând că doresc ca bunurile comerciale să înceapă să intre din nou în Gaza.
“În zilele și săptămânile următoare, președintele american Joe Biden și alți membri de rang înalt ai administrației vor continua să lucreze pentru a susține și extinde răspunsul umanitar internațional și vor mobiliza comunitatea internațională pentru a crește de urgență sprijinul pentru apelul fulger al ONU pentru Gaza”, spune Sullivan. (Anima News)

Lasă un răspuns