SUA: Prima execuție federală a unei femei, în ultimii 70 de ani

Statele Unite au efectuat miercuri, în statul Indiana, prima execuție federală a unei femei în aproape 70 de ani, a anunțat Departamentul de Justiție al Statelor Unite.

“Lisa Montgomery, în vârstă de 52 de ani, a fost executată la centrul penitenciar federal Terre-Haute”, a spus el într-un comunicat.
În 2004, Lisa Montgomery a ucis o femeie însărcinată în opt luni pentru a-i fura fătul.
În imposibilitatea de a avea un nou copil, ea și-a văzut victima, un crescător de câini, pe internet și a venit la ea acasă, în Missouri, sub pretextul de a-i cumpăra un terrier.
Acolo, a strangulat-o, i-a deschis pântecele, a luat copilul – care a supraviețuit – înainte de a abandona victima într-o baltă de sânge.
Fără a nega gravitatea crimei sale, avocații ei au subliniat că a suferit tulburări psihice severe, consecințe ale violenței și violuri în grup suferite în copilăria sa.
Luni seara, un judecător federal a ordonat să-i suspende execuția, pentru a-i evalua starea mentală.
„Doamna Montgomery este atât de îndepărtată de realitate încât nu poate înțelege rațional motivul administrației pentru executarea ei”, a spus judecătorul Patrick Hanlon.
Cu toate acestea, o instanță de apel, sesizată de Departamentul Justiției, a anulat această decizie marți, iar Curtea Supremă, profund schimbată de Donald Trump, a validat decizia.
Ultimele execuții federale ale femeilor datează din 1953, cele ale lui Bonnie Brown Heady pentru răpire și crimă și ale lui Ethel Rosenberg în același an pentru spionaj, a reamintit presa americană. (Anima News)

Lasă un răspuns