Evita Știru: Va avea loc Olimpiada la Tokio la vară sau nu?

Timpul trece și au rămas mai puțin de 10 săptămâni până în 23 iulie 2021, ziua când urmează să se ridice cortina deasupra Jocurilor Olimpice Tokio 2020.

    Evita Știru

    În timp ce în Israel, în multe țări din Europa, ca de exemplu Anglia, Spania, Italia, etc., restricțiile impuse de pandemia de Covid 19 s-au relaxat în mare măsură, Japonia a intrat în mod oficial în al 4-lea val de corona și Ministerul Sănătății a anunțat stare de urgență la Tokio.
    În aceste condiții, Jocurile Olimpice ar trebui să se anuleze pentru a 2-a oară, de această dată în mod absolut.
    Conform sondajelor, 70 la sută dintre cetățenii japonezi cer ca evenimentul sportiv să nu aibă loc în țara lor.
    De asemeni, guvernul japonez a declarat că „Jocurile Olimpice sunt importante dar nu de primă prioritate”.
    Cu toate acestea, Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, forul care, conform contractului este”proprietarul “Jocurilor” și colegii săi, susțin cu încăpățânare ideea desfășurării Olimpiadei, într-o formă sau alta, la data programată.
    Până în prezent, s-a hotărât ca spectatorilor din afara granițelor Joponiei să nu li se permită să asiste, prezența concurenților în Tokio este limitată la minimul posiibil, libertatea de mișcare a reprezentanților presei străine este restrânsă.
    Nu se va organiza ceremonia fastuoasă de deschidere.
    Cu alte cuvinte, o Olimpiadă cenușie, lipsită de strălucirea pe care o cunoaștem din edițiile precedente.
    Vor fi numai întrecerile sportive, urmărite doar de un public autohton care va veni sau nu în săli sau pe stadioane.
    De ce Comitetul Olimpic se ține pe poziție în ciuda indicelui de infectare foarte ridicat care ar putea face Jocurile Olimpice periculoase chiar pentru concurenți ?
    Răspunsul este clar și previzibil : din cauza banilor.
    În cazul anulării Olimpiadei, societățile de asigurare care au asigurat evenimentul vor trebui să plătească o sumă astronomică de miliarde de dolari, cea mai mare primă din istoria omenirii. Autoritățile japoneze nu vor putea recupera sumele învestite în imbunătățirea infrastructurii, presa electronică și canalele de televiziune din lume care urmează să transmită întrecerile, precum și hotelurile și restaurantele din Tokio, vor suferi pierderi financiare serioase.
    Sportivii vor fi prezenți, dornici de recorduri, de autodepășire și, bineînțeles, de medalii olimpice, care își pun pecetea pe întreaga lor carieră.
    Ideea lansată la un moment dat că marea sărbătoare mondială a sportului va fi victoria spiritului omenesc asupra virusului, refuză să se transforme în realitate.
    Răspunsul la întrebarea din titlu l-a dat de curând, clar, fără echivoc, d-l John Coates, vicepreședintele Comitetului Olimpic Internațional : „Vom organiza Olimpiada la Tokio, în vara acestui an, luând toate precauțiile pentru a proteja sănătatea concurenților și a publicului”. (Evita Știru, Anima News)

    Lasă un răspuns