Coronavirus: OMS monitorizează o nouă variantă, botezată “Mu”

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) monitorizează o nouă variantă a coronavirusului, denumită “Mu”, care a fost identificată pentru prima dată în Columbia în ianuarie, a anunțat organizația.

Varianta – B.1.621, conform nomenclaturii științifice – a fost clasificată până în prezent ca fiind o “variantă de urmărit”, a precizat OMS în buletinul său epidemiologic săptămânal privind evoluția pandemiei.

OMS a adăugat că această variantă are mutații care ar putea indica un risc de “scăpare imunitară” (rezistență la vaccinuri) și a subliniat că sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mai bine caracteristicile sale.

Toți virușii, inclusiv SARS-CoV-2 responsabil pentru Covid-19, suferă mutații în timp.
Cele mai multe mutații au un impact redus sau chiar inexistent asupra proprietăților virusului.

Cu toate acestea, unele mutații pot afecta proprietățile virusului și pot influența, de exemplu, ușurința cu care acesta se răspândește, gravitatea bolii pe care o provoacă sau eficacitatea vaccinurilor, a medicamentelor, a instrumentelor de diagnosticare sau a altor măsuri sociale și de sănătate publică.

OMS a decis să numească variantele care trebuie monitorizate sau care prezintă motive de îngrijorare folosind litere din alfabetul grecesc, pentru a evita stigmatizarea unei anumite țări și pentru a facilita pronunțarea numelor de către publicul larg.

În prezent, OMS consideră patru variante ca fiind îngrijorătoare, inclusiv Alpha, prezentă în 193 de țări, și Delta, prezentă în 170 de țări, în timp ce alte cinci variante urmează să fie monitorizate (inclusiv Mu).

“Deși prevalența globală a variantei Mu în rândul cazurilor secvențiate a scăzut și este în prezent mai mică de 0,1%, prevalența sa în Columbia (39%) și Ecuador (13%) a crescut în mod constant”, a explicat OMS.

(Anima News)

Lasă un răspuns