Coreea de Nord a lansat un proiectil și își afirmă dreptul de a testa arme

Coreea de Nord a lansat în mare ceea ce pare a fi o rachetă cu rază scurtă de acțiune, a anunțat armata sud-coreeană, în timp ce ambasadorul Coreei de Nord la ONU a afirmat “dreptul legitim” al țării sale de a testa arme în fața “politicilor ostile” ale Statelor Unite și Seulului.

Dispozitivul a fost lansat din provincia nordică Jagang în apele din largul coastei de est, potrivit cartierului general al armatei din Sud.
Un purtător de cuvânt al Ministerului japonez al Apărării a declarat, sub rezerva anonimatului, că proiectilul “pare a fi o rachetă balistică”.
Acesta este cel de-al treilea tir efectuat de Pyongyang în această lună. Primul a implicat o rachetă de croazieră cu rază lungă de acțiune, iar al doilea rachete balistice cu rază scurtă de acțiune.
La mai puțin de o oră după lansare, ambasadorul Coreei de Nord la ONU, Kim Song, a declarat în fața Adunării Generale a ONU că țara sa are “dreptul legitim” de a testa arme și de a-și “consolida capacitățile de apărare”.
SUA “ar trebui să dovedească în practică că nu au intenții ostile față de noi”, a continuat ambasadorul. “Dacă acesta este cazul, suntem gata să răspundem” în același mod, “dar nu pare că Statele Unite sunt pregătite” să ia această direcție, a spus el.
Departamentul de Stat al SUA a condamnat, într-o declarație, noul tir de rachetă.
“Lansarea a fost o încălcare a mai multor rezoluții ale Consiliului de Securitate al ONU”, a declarat aceasta, făcând apel la Pyongyang să “se angajeze în dialog”.
“Deși am evaluat că acest eveniment nu reprezintă o amenințare imediată la adresa personalului sau teritoriului SUA sau a aliaților noștri, lansarea rachetei evidențiază impactul destabilizator al programului de armament ilicit al Pyongyangului”, a precizat Comandamentul militar american Indo-Pacific (Indopacom) într-un comunicat.
Armata americană a adăugat că se “consultă îndeaproape cu aliații și partenerii (săi)” în această privință, asigurând că “angajamentul SUA de a apăra Republica Coreea și Japonia rămâne de neclintit”. (Anima News)

Lasă un răspuns