UE denunță folosirea “inutilă” a forței de către Israel la funeraliile jurnalistei palestiniene-americane Shireen Abu Akleh

Uniunea Europeană (UE) s-a declarat vineri “consternată” de utilizarea forței “inutile” de către forțele israeliene la funeraliile din Ierusalim ale jurnalistei palestiniene-americane Shireen Abu Akleh, ucisă miercuri în Cisiordania.

Potrivit Semilunii Roșii palestiniene, 33 de persoane au fost rănite în timpul funeraliilor, dintre care șase au fost spitalizate. Poliția israeliană a raportat șase arestări.
“Consternat de violențele din incinta Spitalului Sfântul Iosif și de nivelul de forță inutilă exercitat de poliția israeliană pe parcursul procesiunii funerare”, a scris pe Twitter delegația UE pentru palestinieni.
Poliția israeliană a luat cu asalt incinta Spitalului Sfântul Iosif din Ierusalimul de Est, dispersând o mulțime care flutura steaguri palestiniene în timp ce sicriul părăsea spitalul.
“Dacă nu încetați aceste scandări naționaliste, va trebui să vă dispersăm folosind forța și vom împiedica desfășurarea funeraliilor”, a strigat un polițist israelian în megafon către mulțime, potrivit unei înregistrări video difuzate de poliție.
Imagini difuzate de posturile locale de televiziune au arătat sicriul reporterei televiziunii qatariote Al Jazeera aproape căzut la pământ, în timp ce poliția israeliană dispersa mulțimea.


    “Un astfel de comportament disproporționat nu face decât să alimenteze tensiunile”, a declarat UE.
    “Șocat de scenele văzute astăzi pe marginea funeraliilor și de folosirea disproporționată și lipsită de respect a forței în timpul procesiunii funerare”, a comentat pe Twitter și Dimiter Tzantchev, ambasadorul UE în Israel.
    “Menținerea ordinii publice poate fi făcută prin alte mijloace”, a spus el.
    Poliția israeliană a declarat că a cerut mulțimii să înceteze cu “scandările naționaliste” și a dat vina pe “revoltații violenți care încercau să perturbe procesiunea funerară”.
    Au fost aruncate pietre în poliție, care a fost “forțată să folosească mijloacele de control al revoltei”.
    Sicriul lui Shireen Abu Akleh a fost dus în cele din urmă în Orașul Vechi, unde a fost ținută o slujbă într-o biserică, înainte de a fi înmormântat într-un cimitir din apropiere. (Anima News)

    Lasă un răspuns