Ioana Toff: E timpul unor noi alegeri (VIDEO)

    Ioana Toff

    Sursa: ”Gazeta românească”

    Săptămâna viitoare, israelienii se vor îndrepta către secția de votare pentru a cincea oară în peste doi ani.

    Când alegerile naționale au loc cu această frecvență, nu este ușor pentru politicieni să vină cu noi sloganuri, idei sau promisiuni de campanie pentru a convinge alegătorii.
    Întreaga sferă politică fierbe și este dureros să vezi atâta agitație, așa o risipă de energie și de bani publici plătiți consultanților, directorilor de campanie și miilor de persoane de pe teren pentru o rundă de alegeri pe care israelienii ar vrea să nu o mai vadă în curând. E prea mult; sunt cheltuieli prea mari pentru un spectacol în care actorii sunt aceiași și interpretează aceeași piesă care nu este pe placul publicului.
    În acest moment, din cauza unei legi electorale proaste, societatea israeliană este grosolan împărțită în grupuri etnice iar această dispersare riscă să nu ne aducă un rezultat concret în alegeri.
    S-a ajuns până acolo încât Ayelet Shaked a încercat în ultimele zile să atragă mămicile pe Facebook, distribuind rețete de gătit. Poate că nu se va schimba nimic dar, în situația actuală, fiecare vot contează.
    În acest vid de idei, a apărut Zehava Gal- On, conducătoarea partidului Meretz, care a avut ideea năstrușnică să dea un interviu în engleză. Numai că politiciana originară din Lituania se pare că a lipsit de la lecțiile de engleză iar interviul ei a ieșit de o așa comicăreală, că a început să circule pe rețelele de socializare în hohotele de râs ale internauților.
    Performanța ei aproape ne-a făcut să uităm de alte momente de comedie de săptămâna trecută când l-am văzut pe ministrul Turismului, Yoel Razvozov, îmbrăcat în James Bond, într-o campanie pentru a promova turismul.

     

    Și, ca o cireașă pe tort, am văzut un scurt interviu al jurnalistului arab Suleiman Masuda cu Itamar Ben-Gvir, președintele Partidului Sionist și un susținător al unui naționalism extrem.

    Iată scurtul dialog dintre jurnalistul arab și politicianul nostru:

    „Vor primi cei trei milioane de palestinieni vreun statut în Israel dacă veți ajunge la putere?” a întrebat Masuda.
    „Nu”, a răspuns Ben-Gvir.
    „Vor putea vota palestinienii la alegeri? Li se va acorda autonomie?”
    Răspunsul a fost răspicat „Nu!”.
    „Ați dori să destrămați Autoritatea Palestiniană?”, a întrebat jurnalistul.
    Iar Ben-Gvir a exclamat: „Da!”.
    – „Și cine ar putea prelua în schimb administrația?” se întrebă Masuda.
    – „Nimeni!”, a răspuns nonșalant Ben-Gvir.

    Absolut captivant!
    Aceștia sunt politicienii care speră că vor trece pragul electoral și care, după aceea, vor hotărî cu cine vor sta în coaliție.
    Noi le dorim succes tuturor dar ne dorim și nouă, israelienilor, mult succes pentru a avea înțelepciunea de a vota cea mai bună echipă care va avea majoritatea, astfel încât să nu mai trebuiască să cheltuim sume exorbitante din buzunarul nostru, al cetățenilor, pentru noi și nesfârșite runde de alegeri.

    Ioana Toff / ”Gazeta românească”

    Lasă un răspuns