Deputat israelian: Israelul ar putea trăi cu un acord nuclear între Washington și Teheran

În pofida dezmințirii secretarului de stat american Antony Blinken, oficialii israelieni cred că SUA și Iranul vor semna un acord privind programul nuclear al Teheranului în următoarele săptămâni.

Potrivit acestor oficiali citați de site-ul Ynet, președintele american Joe Biden este hotărât să încheie un acord cu Iranul din motive politice, pentru a-și consolida candidatura la realegerile din 2024 și pentru a se putea lăuda cu realizări diplomatice semnificative.
Oficialii israelieni consideră că acordul american cu Iranul va fi limitat: nu sunt prevăzute întâlniri între înalți oficiali ai celor două guverne și nici semnarea oficială a acordului.
Potrivit unor surse israeliene, Iranul ar urma să accepte să își limiteze îmbogățirea uraniului la 60%, să își intensifice cooperarea cu inspectorii nucleari ai ONU și să elibereze prizonierii americani pe care îi deține.
În schimb, SUA ar urma să elibereze miliarde de dolari din activele iraniene înghețate.
Yuli Edelstein, președintele Comisiei pentru Afaceri externe și Apărare din parlamentul israelian, a declarat într-un interviu acordat Canal 12 că Israelul ar putea trăi cu un astfel de acord dacă acesta ar include o supraveghere riguroasă a programului nuclear al Teheranului.
Consilierul pe probleme de securitate națională Tzachi Hanegbi a adăugat că, în opinia sa, actualul acord nu ar provoca la fel de multe “daune” ca acordul din 2015. El a subliniat, de asemenea, că Israelul este pregătit să facă față oricărei creșteri a purității fisionabile a Iranului peste 60%.
Oficialii israelieni și-au exprimat îngrijorarea că actualul acord nu abordează proiectele de rachete balistice ale Iranului, producția de drone sau sprijinul acordat grupurilor teroriste din Orientul Mijlociu.
De asemenea, aceștia consideră că influența Israelului asupra acordului este limitată din cauza motivațiilor politice ale administrației Biden și a tensiunilor actuale dintre cele două țări.
În ciuda acestui fapt, oficialii recunosc că nu există nicio garanție că o relație mai strânsă între Washington și Ierusalim ar fi dus la un rezultat diferit.
Aceștia subliniază că administrația Biden consideră încheierea unui acord cu Iranul ca fiind un obiectiv prioritar, în timp ce Israelul va continua să se opună cu fermitate, subliniind că un astfel de acord nu va fi obligatoriu pentru Israel.
De asemenea, un oficial occidental a declarat pentru Reuters că scopul unui astfel de acord ar fi acela de a preveni o deteriorare a situației și de a evita o posibilă confruntare militară între Israel și Iran. El a subliniat dorința de a evita un răspuns israelian puternic în cazul unui calcul greșit din partea Iranului. (Anima News)

Lasă un răspuns