Inamicii Israelului se reunesc în legătură cu criza reformei și decid împotriva “interferenței directe”

Criza cu care se confruntă Israelul a devenit un punct de atracție pentru inamicii săi din Orientul Mijlociu, care au convocat reuniuni la nivel înalt pentru a evalua tulburările și modul în care ar putea profita de ele, spun surse familiare cu discuțiile.
Inamicii, inclusiv Hezbollah din Liban, sprijinit de Iran, s-au bucurat la vederea Israelului fracturat de criza declanșată de măsurile guvernamentale de reformare a sistemului judiciar, în special de amenințările rezerviștilor de a nu se mai prezenta la serviciul militar.
În afara propagandei difuzate de grupurile dornice să vadă dispariția Israelului, aceste facțiuni au acordat, de asemenea, o atenție deosebită crizei, în cadrul unor reuniuni cu ușile închise, percepând acest lucru ca un potențial punct de cotitură pentru Israel.
Subiectul a fost discutat în cadrul unei întâlniri de trei ore, la care au participat un comandant de rang înalt din cadrul Forței Quds a Iranului, brațul Gărzilor Revoluționare ale acestuia care distribuie sprijin militar aliaților Teheranului, doi oficiali iranieni din domeniul securității și oficiali ai grupului terorist palestinian Hamas, a declarat un diplomat iranian.
După ce au ajuns la concluzia că această criză a slăbit deja Israelul, ei au convenit că ar trebui să se abțină de la orice “interferență directă”, considerând că acest lucru i-ar putea oferi premierului Benjamin Netanyahu șansa de a transfera vina către adversarii străini.
O sursă din cadrul Hamas a refuzat să comenteze subiectul, afirmând că există discuții în curs de desfășurare între Hamas, Iran și Forța Quds “cu privire la întreaga situație și pentru a discuta despre modalitățile de modernizare a activității de rezistență”.
Ministerul iranian de Externe și biroul de relații publice al Gărzilor nu au putut fi contactați imediat pentru comentarii.
Tulburarea marchează una dintre cele mai grave crize interne de la înființarea Israelului în 1948.
Luni, Knesset-ul a ratificat un prim proiect de lege al reformei judiciare, limitând puterile Curții Supreme a țării, ceea ce a provocat mai multe proteste din partea israelienilor care văd aceste măsuri ca pe o amenințare la adresa democrației.
Diviziunile s-au infiltrat și în armata israeliană.
Liderii protestelor au declarat că mii de rezerviști voluntari ar putea să se abțină de la serviciu dacă guvernul menține cursul, iar foști oficiali militari de rang înalt au avertizat că pregătirea de război a Israelului ar putea fi pusă în pericol.
O înregistrare video difuzată marți pe rețelele de socializare a arătat luptători de elită din Hezbollah care organizează o patrulă rară direct la granița libaneză împrejmuită cu Israelul, potrivit unei surse libaneze familiare cu această chestiune.
Sursa a declarat că patrula de-a lungul frontierei accidentate, unde tensiunile au fost foarte mari în ultima vreme, nu are nicio legătură cu evenimentele din Israel. Biroul de presă al Hezbollah a refuzat să comenteze.
Cu toate acestea, sursa a declarat că oficialii Hezbollah au discutat în detaliu criza la cel mai înalt nivel. Grupul vede criza ca pe o evoluție care va fi exploatată în viitor, a adăugat sursa.
Ministrul israelian de Finanțe, Betzalel Smotrich, a dat asigurări marți că armata “este pregătit de luptă și va rămâne pregătit de luptă”, în pofida rezerviștilor care protestează, pe care i-a acuzat că au încercat să “pună o armă la capul guvernului”. (Anima News)

Lasă un răspuns