2023 va fi cel mai cald an înregistrat vreodată / 2024 va fi probabil și mai rău (Text, Audio)

Ascultă știrea

 

Există aproximativ 50% șanse ca anul 2023 să fie cel mai călduros an înregistrat vreodată, iar 2024 va fi probabil și mai rău, au prezis oamenii de știință ai guvernului american.

În acest moment, 2023 este al treilea cel mai călduros an înregistrat vreodată”, a declarat Sarah Kapnick, cercetător șef la Administrația Națională Oceanică și Atmosferică din SUA (NOAA). Iar probabilitatea ca acesta să devină cel mai cald este “aproape de 50%”, a adăugat ea.
Pe lângă încălzirea globală, fenomenul ciclic El Nino, sinonim cu o încălzire suplimentară a planetei, contribuie la această tendință prin încălzirea suprafeței oceanelor. Experții prevăd că acest fenomen va continua și după iarna viitoare.
“Cel mai puternic impact al fenomenului El Nino va avea loc în 2024”, a declarat Gavin Schmidt, climatolog la Nasa. “Așadar, ne așteptăm nu doar ca 2023 să fie excesiv de cald, și poate un an record, ci și ca 2024 să fie și mai cald”.
Ambii au vorbit în timpul unei conferințe de presă dedicată analizei temperaturilor globale înregistrate luna trecută, care, conform NOAA, a fost o lună record.
Săptămâna trecută, serviciul european Copernicus a anunțat că iulie 2023 a fost cea mai caldă lună înregistrată vreodată pe Pământ.
“Este important să ne amintim că acești ani vor fi răcoroși în comparație cu mijlocul secolului, dacă vom continua să ne încălzim planeta prin emiterea de gaze cu efect de seră”, a subliniat Sarah Kapnick.
Temperatura de la suprafața oceanelor îi alarmează în special pe oamenii de știință: pentru a patra lună consecutiv, aceasta a atins un nivel record, potrivit NOAA. (Anima News)

Lasă un răspuns