Președintele francez în Israel pentru o vizită de solidaritate

Președintele francez Emmanuel Macron a sosit astăzi dimineață (marți) în Israel pentru a exprima “deplina solidaritate” a Franței după atacul mișcării teroriste Hamas care a ucis peste 1.400 de persoane la 7 octombrie.

De asemenea, șeful statului va face apel la “prezervarea populațiilor civile” din Gaza, în timp ce Israelul a lansat atacuri aeriene masive ca răspuns la acest atac, cu scopul declarat de a “distruge” Hamas, potrivit Palatului Elysée.
În special, Macron va cere un “armistițiu umanitar” pentru a permite accesul ajutoarelor în Gaza, care se află sub o blocadă totală, și pentru a permite ieșirea din teritoriu a ostaticilor luați de Hamas în timpul atacului.
Șeful statului francez se va întâlni la Ierusalim cu prim-ministrul Benjamin Netanyahu, cu președintele Isaac Herzog și cu liderii opoziției Benny Gantz și Yair Lapid.
Emmanuel Macron și Benjamin Netanyahu vor face o declarație de presă la finalul întâlnirii lor.
La Tel Aviv, președintele francez se va întâlni, de asemenea, cu familiile cetățenilor francezi sau ale franco-israelienilor uciși în atac sau luați ostatici de Hamas în Gaza.
Cel puțin 30 de cetățeni francezi au fost uciși, cel mai ridicat bilanț de la atacul din 14 iulie 2016 de la Nisa (86 de morți), în sudul Franței, iar șapte sunt dați dispăruți, probabil reținuți de Hamas în Gaza.
Emmanuel Macron intenționează, de asemenea, să “continue să se mobilizeze pentru a evita o escaladare periculoasă în regiune”, în special între mișcarea teroristă libaneză Hezbollah, susținută de Iran, și Israel.
Președintele francez va propune, de asemenea, relansarea unui “veritabil proces de pace” pentru crearea unui stat palestinian, în schimbul unui angajament din partea țărilor din regiune față de “securitatea Israelului”.
În acest scop, el va avea “probabil discuții” cu președintele Autorității Palestiniene Mahmoud Abbas, cu regele iordanian Abdullah al II-lea, cu președintele egiptean Abdel Fattah al-Sissi și cu liderii din Golf, potrivit Palatului Elysée.
Emmanuel Macron se află în vizită în Israel după președintele american Joe Biden, cancelarul german Olaf Scholz, premierul britanic Rishi Sunak și premierul italian Giorgina Meloni. El a insistat că va face o astfel de călătorie dacă aceasta ar putea fi “utilă” pentru regiune. (Anima News)

Lasă un răspuns