Netanyahu la NBC News: Acordul privind ostaticii este posibil; Spitalul Shifa a respins oferta israeliană de combustibil

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat că “ar putea exista” un posibil acord pentru eliberarea unora dintre cei 239 de ostatici despre care se crede că sunt deținuți de Hamas și alte grupări teroriste din Gaza, dar premierul a invocat caracterul sensibil al negocierilor, refuzând să ofere detalii suplimentare.

“Cred că, cu cât spun mai puțin despre asta, cu atât cresc șansele ca ea să se materializeze”, a declarat Netanyahu duminică pentru NBC News.
Netanyahu a mai declarat la emisiunea “Meet the Press” de la NBC că Israelul s-a oferit să furnizeze combustibil spitalului Shifa din orașul Gaza, care are mare nevoie de el, dar că oferta a fost respinsă.
Premierul își reafirmă poziția potrivit căreia presiunea militară asupra Hamas crește șansele de a obține eliberarea ostaticilor, o poziție care contravine apelului aliaților americani de a face pauze umanitare pentru a facilita eliberarea acestora.
“Am auzit că ar exista un acord iminent de acest fel și apoi am aflat că totul a fost o înșelătorie. Dar în momentul în care am început operațiunea terestră, asta a început să se schimbe”, a declarat Netanyahu pentru rețeaua americană.
Timp de peste o săptămână, Israelul a asigurat zilnic coridoare umanitare pentru a permite palestinienilor să evacueze pe o distanță de câțiva kilometri, de la nord la sudul Gaza.
Astăzi, duminică, purtătorul de cuvânt în limba arabă al IDF a anunțat o pauză umanitară de mai multe ore în luptele din cartierul Jabaliya din orașul Gaza.
“Presiunea militară”, a continuat Netanyahu, “este singurul lucru care ar putea crea un acord, iar dacă un acord este disponibil, ei bine, vom vorbi despre el atunci când va exista. Îl vom anunța dacă este realizabil”.
În ceea ce privește dacă Israelul știe unde sunt ținuți ostaticii în prezent, premierul a declarat: “Știm foarte multe, dar nu voi merge mai departe de atât”. (Anima News)

Lasă un răspuns