Paris: Zeci de mii de persoane manifestează împotriva antisemitismului, inclusiv partide politice

Zeci de mii de persoane participă la Paris la un miting împotriva antisemitismului, manifestație condusă de șefii camerelor inferioară și superioară ale Parlamentului francez și de doi foști președinți.

În fruntea manifestației se află Yaël Braun-Pivet, președintele Adunării Naționale franceze, al cărui tată este evreu, și Gérard Larcher, președintele Senatului, care au inițiat evenimentul în urma proliferării agresiunilor antievreiești în Franța după atacul Hamas împotriva Israelului din 7 octombrie și războiul care a urmat.
La marș participă politicieni și partide politice din toate mediile, de la Partidul Socialist al fostului președinte Francois Hollande, care este prezent, până la republicanii predecesorului său de dreapta Nicolas Sarkozy, care participă și el.
Marine Le Pen de la Raliul Național de extremă dreapta este și ea prezentă, dar partidul de extremă stânga al lui Jean-Luc Melenchon, La France Insoumise, boicotează evenimentul, calificându-l drept o reuniune a “prietenilor susținerii necondiționate a masacrului” palestinienilor din Gaza, așa cum îl descrie el.
Acțiunea militară a Israelului în Fâșia Gaza după atacul din 7 octombrie, în care aproximativ 3.000 de teroriști Hamas au ucis circa 1.200 de persoane, a dus la moartea a peste 10.000 de persoane în Fâșia Gaza, potrivit oficialilor Hamas din enclavă.
Cifra nu poate fi verificată și este pusă sub semnul întrebării de Israel și de alții.
Președintele Emmanuel Macron, care a condamnat atât antisemitismul, cât și antisionismul, nu participă, dar afirmă într-o declarație că îi “salută cu respect pe cei care mărșăluiesc pentru Republică, împotriva antisemitismului și pentru eliberarea ostaticilor”.
Absența sa este în general înțeleasă ca făcând parte dintr-o încercare de abordare mai echilibrată față de Israel, pe care Macron l-a vizitat luna trecută într-o vizită de solidaritate în care s-a oferit să ajute Israelul să învingă Hamas.
Macron nu participă pentru că “este prea târziu și prea partizan”, a declarat Christophe Barbier, un fost editor al cotidianului l’Epxress, la BFMTV, despre marș. “Suntem la o lună de la tragedia din 7 octombrie, am depășit stadiul emoțional, suntem în cel politic”, spune Barbier.
În cursul zilei de astăzi, Macron l-a sunat pe președintele Isaac Herzog pentru a-i spune că nu crede că Israelul țintește civili și că îi recunoaște dreptul de a se apăra, într-o precizare cu privire la declarațiile sale de sâmbătă pentru BBC, în care a spus: “Civilii sunt bombardați – de facto. Acești copii, aceste doamne, acești bătrâni sunt bombardați și uciși. Deci nu există niciun motiv pentru asta și nicio legitimitate. Așa că îndemnăm Israelul să se oprească”.
Cele 1.000 de incidente antisemite care au fost înregistrate în Franța în ultimele patru săptămâni depășesc numărul anual de astfel de cazuri înregistrate în tot anul 2022, au scris Braun-Pivet și Larcher într-un editorial publicat săptămâna trecută, anunțând marșul.
“Frica se instalează și amenință să devină o realitate zilnică dacă nu acționăm”, au scris ei. (Anima News)

Lasă un răspuns