Israel în război: Cabinetul israelian se va reuni la ora 20.00 pentru a aproba acordul de eliberare a zeci de ostatici din Gaza

Astăzi, marți, la ora 20.00, cabinetul israelian se va reuni în plen, “în lumina evoluțiilor privind eliberarea ostaticilor noștri”, a anunțat biroul premierului israelian.

Mai multe posturi de televiziune relatează că miniștrii se reunesc pentru a aproba un acord cu Hamas privind eliberare a ostaticilor Este de așteptat ca un astfel de acord să fie aprobat.
Înainte de această reuniune de la ora 20.00, cabinetul de război se va reuni la ora 18.00, iar cabinetul de securitate se va reuni la ora 19.00 pentru a aproba, de asemenea, acordul.
Întâlnindu-se mai devreme cu trupele de rezerviști din sudul Israelului, premierul Benjamin Netanyahu a declarat că “avansăm” spre un acord. “Nu cred că ar trebui să spun prea multe, chiar și acum, dar sper că vom avea vești bune în curând”, a menționat el.
Anterior, postul de știri Channel 12 a citat un oficial israelian de rang înalt care a declarat că “suntem foarte aproape de un acord”.
Precizând că mai sunt încă probleme tehnice de rezolvat, oficialul a declarat că există un acord conform căruia cel puțin 50 de persoane vor fi eliberate, în timp ce alte zeci de persoane ar putea fi eliberate în schimbul prelungirii unui armistițiu planificat dincolo de cele câteva zile inițiale.
Se așteaptă ca cei care urmează să fie eliberați, în etape pe parcursul a 4-5 zile, să fie în jur de 40 de copii, precum și mamele lor și alte femei, a precizat raportul.
În schimb, Israelul ar urma să elibereze aproximativ 150-300 de palestinieni, printre care femei și minori.
Se pare că ar urma să existe o încetare a războiului pe măsură ce eliberările vor avea loc.
Potrivit unor rapoarte, Israelul ar înceta, de asemenea, să mai folosească drone pentru a monitoriza părți sau întreaga Gaza timp de câteva ore pe zi, în timpul încetării focului.
În conformitate cu un amendament din 2014 la Legea guvernamentală, este necesar ca întregul cabinet să aprobe eliberarea anticipată a prizonierilor de securitate. Eliberarea anticipată este posibilă numai în condiții stricte de securitate națională sau de relații externe, inclusiv eliberarea cetățenilor sau rezidenților israelieni ținuți ostatici, așa cum este cazul acum, sau ca parte a unui acord de politică externă. (Anima News)

Lasă un răspuns