Israel în război: Cabinetul aprobă un acord pentru returnarea a 50 de ostatici în schimbul unei încetări a focului de mai multe zile

Printr-un vot fără precedent, miercuri dimineața devreme, cabinetul israelian a aprobat un acord pentru a asigura eliberarea a aproximativ 50 de ostatici care au fost răpiți în Gaza în timpul atacului terorist din 7 octombrie.

În timp ce marea majoritate a celor 38 de miniștri ai guvernului au sprijinit acordul, reprezentanții partidelor de extremă dreapta Otzma Yehudit și Sionismul Religios și-au exprimat opoziția față de acord înainte de reuniune.
Înaintea întâlnirii, Sionismul Religios a declarat că Hamas este disperat după o încetare a focului și că acordul oferă grupului terorist exact ceea ce are nevoie. Facțiunea de extremă dreapta a susținut că acordul îi abandonează pe ostaticii rămași. Sionismul Religios a declarat că singura modalitate de a asigura eliberarea tuturor ostaticilor este o abordare militară fără compromisuri.
La rândul ei, Otzma Yehudit a afirmat că acordul cu Hamas dovedește că acesta este rău și a avertizat că va duce la o creștere a presiunii internaționale asupra Israelului pentru a nu relua luptele după ce încetarea focului va expira.
Mai multe schimburi de replici tensionate au avut loc în timpul ședinței cabinetului, iar presa ebraică a relatat că Gantz i-a răspuns cu furie lui Smotrich pentru că și-a exprimat îngrijorarea că Hamas va încerca să prelungească încetarea focului.
“Aveți mai multă încredere în [Yahya] Sinwar decât în noi?”. a spus Gantz, referindu-se la șeful Hamas din Gaza, pe care Israelul l-a acuzat că a ajutat la organizarea masacrelor din 7 octombrie.
Într-un alt schimb de replici, miniștrii Likud, Miki Zohar și Gila Gamliel, l-au confruntat pe Ben Gvir pentru că a ținut o reuniune a facțiunii înainte de convocarea cabinetului, după ce a anunțat că partidul său ultranaționalist va vota împotriva acordului. Gamliel i-ar fi subliniat lui Ben Gvir importanța unității.
“Dar noi nu suntem uniți”, a spus Ben Gvir. “Aceasta este o decizie cu pagube generaționale care se va întoarce să ne facă mult rău”.
Nu toate detaliile acordului au fost făcute publice în mod oficial, dar un oficial guvernamental israelian care a informat reporterii marți mai devreme a declarat că se așteaptă ca acordul să ducă la eliberarea a 50 de cetățeni israelieni în viață, majoritatea femei și copii, în grupuri de 12-13 persoane pe zi.
În schimb, Israelul a fost de acord cu o încetare a focului pentru cel puțin patru zile, pentru prima dată de la izbucnirea războiului.
De asemenea, Israelul a fost de acord să elibereze femeile și minorii palestinieni din închisori și să le permită să se întoarcă la casele lor, majoritatea în Cisiordania și Ierusalimul de Est.
Israelul a evitat să ofere un număr specific, dar presa ebraică a avansat cifra de 150.
Un ministru al Autorității Palestiniene a declarat marți pentru Al Arabiya că 350 de minori palestinieni încarcerați și 82 de femei palestiniene încarcerate vor fi eliberate în cadrul schimbului.
Israelul a acceptat, de asemenea, să permită intrarea în Gaza a unor cantități suplimentare de combustibil, precum și a unor cantități semnificative de ajutoare umanitare, care nu au intrat în enclavă în cantități mari din cauza războiului în curs de desfășurare.
În timpul reuniunii, care a început marți seară și a continuat până miercuri dimineață, toate agențiile de securitate israeliene – Țahal, Shin Bet și Mossad – și-au exprimat sprijinul pentru acest acord.
Presa ebraică a declarat că acest sprijin a convins mai mulți miniștri care se aflau pe baricade, inclusiv ministrul Unității Naționale, Gideon Sa’ar, să susțină acordul.
Oficialul guvernamental a declarat că premierul Benjamin Netanyahu a insistat ca anumite condiții să facă parte din acord, inclusiv posibila eliberare a altor ostatici după pauza de patru zile, un angajament din partea Hamas de a identifica și localiza ostaticii deținuți de alte grupări teroriste din Fâșie și refuzul de a elibera prizonieri palestinieni care au fost condamnați pentru crimă.
Israelul consideră că Hamas ar putea localiza încă aproximativ 30 de mame și copii israelieni, în afara celor 50 de persoane inițiale, și că oprirea luptelor ar putea fi prelungită cu o zi pentru fiecare grup de încă 10 ostatici israelieni care sunt localizați și eliberați, a declarat oficialul guvernamental. Hamas susține că nu poate da imediat de urma celor aproximativ 10 copii răpiți din Israel în timpul atacului șocant din 7 octombrie.
În cadrul acordului privind ostaticii în curs de dezvoltare vor fi eliberați 30 de copii, opt mame și 12 femei reținute de Hamas în Gaza, potrivit presei ebraice.
Hamas a declarat că deține 210 din cei aproximativ 240 de ostatici răpiți luna trecută, printre care se numără aproximativ 40 de copii.
Se spune că Jihadul Islamic deține mulți dintre ostaticii rămași.
O parte a acordului prevede ca Crucea Roșie să aibă acces la persoanele răpite care vor rămâne ostatice în Gaza, inclusiv pentru a le furniza medicamente, a declarat marți biroul lui Netanyahu.
În urma votului cabinetului, publicul va avea la dispoziție 24 de ore, conform legii, pentru a depune o petiție împotriva oricăreia dintre eliberările de prizonieri planificate, deși nu se așteaptă nicio revocare, iar oficialul guvernamental a speculat că acordul va intra în vigoare joi.
Canalul 12 de știri a relatat că Israelul a cerut ca cei eliberați să fie doar cetățeni israelieni, lăsând aparent pe dinafară cele câteva zeci de lucrători străini din țările din Asia de Est care se numără printre cei aproximativ 240 de ostatici reținuți în Gaza.
Oficialul guvernamental a declarat că acordul nu are nimic de-a face cu ostaticii care nu sunt israelieni și că este posibil ca alte guverne să lucreze la acorduri separate.
Hamas a declarat în timpul discuțiilor privind un acord că nu va elibera niciun militar israelian.
Acordul ar prevedea o pauză completă a operațiunilor Forțelor de Apărare ale Israelului la sol în Fâșia Gaza și încetarea operațiunilor aeriene israeliene deasupra teritoriului, cu excepția nordului, unde acestea s-ar opri doar șase ore pe zi, au declarat surse, inclusiv un oficial israelian.
Canalul 12 a relatat, de asemenea, că biroul premierului a elaborat un proces prin care ostaticii vor fi eliberați și transferați în Israel.
Mai întâi, Hamas urmează să predea ostaticii Crucii Roșii, după care aceștia vor fi transferați reprezentanților Țahal.
Ostaticii vor fi apoi supuși unui control medical inițial de către autorități, după care vor fi duși la unul dintre cele cinci centre medicale izolate din Israel pentru a se întâlni cu familiile lor.
În cea de-a patra etapă, autoritățile medicale și cele ale apărării vor stabili împreună dacă cel puțin o parte dintre ostatici pot fi interogați.
În ultima etapă, ostaticii vor fi supuși unui interogatoriu cu oficialii de securitate înainte de a fi în cele din urmă eliberați.
Netanyahu a declarat într-un comunicat înainte de votul cabinetului că războiul împotriva Hamas va continua până când toate obiectivele Israelului vor fi atinse, și anume răsturnarea grupării teroriste care conduce Gaza, asigurarea eliberării tuturor ostaticilor și garantarea faptului că nu mai există nicio amenințare din partea enclavei la adresa securității Israelului.
“Suntem în război, iar războiul va continua până când toate obiectivele noastre vor fi atinse”, a declarat el, adăugând că întoarcerea ostaticilor este o “prioritate sacră și mă angajez să o fac”.
“În fața noastră se află o decizie dificilă, dar corectă. Nu ne vom odihni până când toată lumea nu se va întoarce. Războiul are etape și întoarcerea ostaticilor va avea și ea etape”, a adăugat el.
Ministrul Apărării, Gallant, a declarat, într-un comunicat separat înainte de întâlnire, că ofensiva terestră a Israelului în Gaza este un factor cheie în “creșterea presiunii” asupra Hamas pentru a negocia.
“Fără presiune continuă [asupra Hamas], nu va exista nicio șansă” de a asigura eliberarea următoarelor grupuri de ostatici, a declarat el, promițând că, odată ce încetarea focului se va încheia, operațiunile Israelului în Gaza vor fi reluate “în forță”.
Ministrul Benny Gantz, membru al cabinetului de război, a declarat că propunerea unui acord privind ostaticii “este baza pentru continuarea eforturilor operaționale necesare [în Gaza], inclusiv în zona sudică și, eventual, în alte zone”.
“Voi spune sincer – acest [acord privind ostaticii] este o schiță dificilă, este dureroasă, dar este, de asemenea, corectă”, a declarat Gantz. (Anima News)

Lasă un răspuns