Israelul dezvoltă primele roșii rezistente la viruși, economisind 50% din recolta mondială

După cinci ani de muncă intensă, cercetătorii de la compania israeliană Syngenta Vegetable Seeds Company, lider mondial în agro-tehnologie, au făcut un pas decisiv cu dezvoltarea unui nou soi de roșii, primul soi din lume rezistent la virusul fructelor (ToBFRV).

Acest virus a devastat peste 50% din recolta de roșii din Israel și din întreaga lume în ultimii șase ani.
Israelul este prima țară din lume care a început să cultive noul soi în sere din nord-vestul deșertului Negev.
Deoarece soiul este rezistent la virus, va fi posibilă reabilitarea recoltei de roșii, din care, o mare parte a fost distrusă de virus.
Odată cu revenirea producătorilor, va fi posibilă extinderea sectorului la dimensiunea inițială. Aceasta va însemna, de asemenea, o creștere semnificativă a producției de tomate israeliene și, prin urmare, mult mai puțin sau chiar nici un import de roșii în Israel și prețuri mai mici pentru consumatori.
Până în 2014, randamentele anuale ale culturilor de tomate în Israel au avut în medie aproximativ 200.000 de tone.
Infecția cu virusul ToBRFV a dus an după an la o scădere persistentă a randamentelor, care au reprezentat doar 50% din realizările lor anterioare, daunele economice ajungând la aproximativ 120 de milioane șekeli.
Zeci de ferme mici din Israel s-au confruntat cu prăbușirea financiară.
Scăderea accentuată a randamentelor a dus, de asemenea, la prețuri mai mari pentru consumator și la importul unor cantități fără precedent de roșii, în principal din Turcia și din Fâșia Gaza.
Conform statisticilor Ministerului Agriculturii, importurile de roșii au crescut constant și în 2019, iar roșiile au reprezentat aproape 40% din importurile de legume proaspete.
Statisticile arată că, în timp ce în 2014 au fost importate 3.000 de tone de roșii, în 2019 au fost importate 40.000 de tone în urma scăderii persistente a returnării naționale.
Criza a avut, de asemenea, efecte negative asupra prețurilor tomatelor pentru consumator.
În 2013, prețul mediu de vânzare cu amănuntul al unui kilogram de roșii a fost de 5,16 șekeli, dar până în 2019 a crescut la 6,46 șekeli.
Idan Alon, care este cultivator de roșii în regiunea nord-vestică a Negevului și cultivă noul soi rezistent numit Lansor, a spus că „în ultimii ani și eu și colegii mei cultivatori ne-am simțit neputincioși în fața unui virus care a redus randamentele cu 50%. Am fost nevoiți să distrugem cantități uriașe de roșii și unii chiar am trecut la cultivarea diferitelor culturi. Vestea bună de la Zeraim Gedera – Syngenta reprezintă speranța noastră că putem reveni la cultivarea de roșii sănătoase și rezistente pentru consumatorii israelieni”.

    Idan Alon

    ”Din acest moment, pot vedea că noile soiuri de plante sunt promițătoare și rezistente; sunt în stare foarte bună și potențialul unei culturi eficiente și sănătoase este cu siguranță acolo”, a subliniat el. Echipa de agronomi Zeraim Gedera – Syngenta, împreună cu cultivatorii de roșii din nord-vestul Negevului, au înființat sere cu o suprafață de un hectar pentru a crește și a reproduce noul soi și în această lună , va începe comercializarea către lanțurile de supermarketuri din Israel.
    Când virusul mortal ToBRFV a fost descoperit pentru prima dată în 2014, a început o cursă globală în laboratoarele de cercetare și în institutele de cercetare ale companiilor de semințe, totul în efortul de a găsi o varietate de roșii rezistentă la virus.
    Laboratoarele de cercetare și dezvoltare ale companiei Syngenta au făcut prima descoperire. Roșiile sunt una dintre cele mai importante culturi agricole din lume.
    În Israel, consumul anual de roșii pe cap de locuitor este în medie de aproximativ 20 de kilograme.
    Există 400 de cultivatori de roșii în Israel care lucrează o suprafață totală de aproximativ 2.400 de hectare. (Anima News)

    Lasă un răspuns