Alegeri palestiniene: Washingtonul se teme că victoria Hamas ar putea submina șansele unei soluții a două state (media)

Washingtonul nu s-ar opune deciziei Autorității Palestiniene de a amâna alegerile parlamentare programate pentru 22 mai, a declarat o sursă americană anonimă pentru ziarul palestinian Al-Quds, avertizând asupra potențialei consolidări a puterii Hamas care ar putea pune capăt perspectivelor unei soluții bistatale la conflictul israeliano-palestinian.

Ziarul a relatat că vocile din cadrul Autorității Palestiniene care cer amânarea alegerilor din 22 mai se înmulțesc.
“Cu siguranță, Statele Unite sprijină și încurajează alegeri libere, corecte, transparente și periodice peste tot, dacă este posibil”, a declarat sursa, citată de ziar sub condiția anonimatului.
Dar palestinienii se confruntă cu mai multe provocări, inclusiv pandemia de coronavirus, problemele economice și dualitatea guvernului între Cisiordania condusă de Autoritatea Palestiniană și Fâșia Gaza sub controlul grupării islamiste teroriste Hamas.
Mai mult, “ascensiunea vocilor palestiniene care resping soluția a două state și abandonarea violenței, care refuză să pună capăt retoricii anti-israeliene și americane, sau să abandoneze incitarea (la ură) – ascensiunea acestor forțe într-o poziție decizională va complica, dacă nu complet, perspectivele soluției celor două state”, a avertizat sursa.
“Toate semnele indică faptul că multiplele diviziuni din Fatah și conflictul cvasi-tribal dintre diferitele sale facțiuni îi vor reduce capacitatea de a mobiliza palestinienii pentru a le permite să învingă Hamas”, a declarat oficialul citat de ziar.
Nu mai puțin de treizeci și șase de liste de candidați au primit aprobarea de a participa la alegerile parlamentare programate pentru luna mai, primele alegeri palestiniene din ultimii cincisprezece ani.
Partidul Fatah al lui Mahmoud Abbas se confruntă cu concurența mai multor facțiuni disidente, inclusiv Nasser al-Kidwa, nepotul fostului lider palestinian Yasser Arafat, susținut de Marwan Barghouthi, Mohammed Dahlane și fostul prim-ministru palestinian Salam Fayyad. (Anima News)

Lasă un răspuns