Israel: Toaletă veche de 2700 de ani din perioada Primului Templu, descoperită la Ierusalim

O cabină de toaletă rară din perioada Primului Templu, care făcea parte dintr-o veche proprietate regală care a funcționat la sfârșitul perioadei Regilor din Iudeea (secolul al VII-lea î.e.n.), a fost descoperită pe promenada Armon Hanatziv din Ierusalim, unde Autoritatea Israeliană pentru Antichități și Orașul lui David, în urmă cu aproximativ doi ani, au descoperit rămășițele unei clădiri magnifice care dădea spre Orașul lui David și Muntele Templului, inclusiv cabina de toaletă privată.

Baia a fost cioplită ca o cabină de formă dreptunghiulară, cu o toaletă sculptată, care se afla deasupra unei fose septice adânc cioplite.
Toaleta, realizată din piatră de calcar, este proiectată pentru o ședere confortabilă, cu o gaură în centru.
Potrivit lui Yaakov Billig, director al săpăturilor în numele Autorității Israeliene pentru Antichități, “o cabină de toaletă privată era foarte rară în antichitate și doar câteva au fost găsite până în prezent, cele mai multe dintre ele în Orașul lui David.
De fapt, doar cei bogați își puteau permite toalete.
O mie de ani mai târziu, Mishnah și Talmudul au ridicat diverse criterii care defineau o persoană bogată, iar rabinul Yossi a sugerat că a fi bogat înseamnă “a avea toaleta lângă masa sa”.
Sub toaletă, a fost descoperită o fosă septică, care conținea o cantitate mare de ceramică din perioada primului templu și oase de animale.
Descoperirile au fost colectate cu grijă, inclusiv umplutura solului.
Investigația lor ne poate învăța despre stilul de viață și dieta oamenilor din Primul Templu, precum și despre bolile antice.
În timpul săpăturilor au fost descoperite elemente arhitecturale impresionante, inclusiv capiteluri de piatră proiectate de un artist, purtând un stil tipic pentru zilele Primului Templu, și mici coloane arhitecturale care serveau drept balustrade pentru ferestre.
Arheologii au identificat, de asemenea, dovezi că în apropierea cabinei de toaletă a fost plantată o grădină cu arbori ornamentali, pomi fructiferi și plante acvatice. Toate acestea le permit cercetătorilor să recreeze o imagine a unui conac extins și luxuriant, aparent – un palat magnific din vremea Primului Templu, care se afla pe locul respectiv.
Potrivit lui Eli Eskosido, director al Autorității Israeliene pentru Antichități: “Este fascinant să vezi cum ceva care este evident pentru noi astăzi, cum ar fi toaletele, era un obiect de lux în timpul domniei regilor lui Iuda. Ierusalimul nu încetează niciodată să ne uimească. Ne putem doar imagina priveliștea uluitoare. Sunt convins că trecutul glorios al orașului va continua să ne fie dezvăluit și în viitor și ne va permite să experimentăm și să învățăm despre trecutul nostru.” (Anima News)

Lasă un răspuns