O statuie aurită a lui Benjamin Netanyahu a fost amplasată, în semn de protest, într-un liceu din Tel Aviv

Statuia aurita a președintelui Likud, Benjamin Netanyahu, care a făcut furori în urmă cu aproximativ cinci ani când a fost expusă în Piața Rabin, ca parte a unui protest împotriva premierului de atunci, a fost amplasată pe coridorul școlii „Tikhont” din Tel Aviv.

Este vorba despre o statuie de 4,5 metri înălțime numită „Liderul suprem”, a artistului Itai Zlait, care a fost responsabil pentru mai multe sculpturi și exponate care au însoțit protestele din ultimii ani împotriva lui Netanyahu.
Ram Cohen, directorul școlii, care l-a criticat în repetate rânduri pe Netanyahu, a explicat că această expunere face parte din „Luna democrației”, sărbătorită în liceu.
„Aceasta este o fereastră de timp care se deschide timp de o lună din ziua comemorarii asasinarii fostului premier Rabin. Anul acesta am dedicat tema protestului, formelor de protest, limitelor și realizărilor sale. Sculptura trezește interes în rândul copiilor și este subiect de conversație și discuții pline de viață în sălile de clasă și coridoare”, a explicat directorul școlii.


    Lângă statuie este scris, printre altele, că aceasta poate fi interpretată în mai multe moduri: „Pe de o parte, culoarea aurie a statuii face aluzie la pericopa „Ki Tissa”, unde copiii lui Israel păcătuiesc închinându-se unui Dumnezeu fals, sau în acest caz unui conducător înălțat dintr-un popor. Pe de altă parte, statuia amintește de statuile marilor lideri din întreaga lume, care au fost onorați și comemorați.”
    Într-o scrisoare trimisă părinților se spune că școala încurajează controlul limitelor și clarifică cu elevii subiecte abstracte precum limitele discursului: „Asta este calea noastră. Amplasarea statuii a stârnit, desigur, multe și variate reacții și suntem foarte mulțumiți de acestea. Desigur, nu există nicio declarație politică aici. Elevii și voi, părinții, sunteți bineveniți să veniți, să fiți impresionați, să fiți fotografiați și chiar să oferiți ofrande. Încercăm în toate modurile posibile să menționăm că în artă totul este (aproape) permis”. (Anima News)

    Lasă un răspuns