Israel: Cabinetul ministerial aprobă proiectul de lege privind creșterea salariului minim, contestat de mai mulți miniștri

Cabinetul de miniștri din Israel a aprobat modificările legislative necesare pentru un pachet de ajutor economic al cărui punct principal este o creștere a salariului minim, în pofida opoziției mai multor miniștri, care o consideră inadecvată.

Conform planului propus de ministrul de Finanțe Avigdor Liberman, salariul minim lunar ar urma să fie majorat treptat până la 6.000 de shekeli (1.652 de euro) până la sfârșitul anului 2025.
Dar prima majorare, care va avea loc în aprilie, va crește salariul minim cu doar 0,54 shekeli pe oră (0,15 euro), de la 5.300 shekeli pe lună (1.460 euro) la 5.400 shekeli (1.487 euro), o creștere de mai puțin de 2%.
Miniștrii din partidele laburist și Meretz au votat împotriva planului, care trebuie încă aprobat de Comisia parlamentară pentru muncă și afaceri sociale, a cărei președintă, Efrat Rayten (Partidul Laburist), a declarat deja că ar trebui făcute modificări.
“Aceasta este o erodare a salariilor, nu o creștere”, a protestat ministrul Protecției Mediului, Tamar Zandberg, cerând o revizuire a planului.
“Pe marja creșterii economice și a excedentelor mari de colectare a impozitelor, statul trebuie să crească salariul minim”, a cerut ministrul Sănătății, Nitzan Horowitz.
Proiectul de lege propune, de asemenea, modificări ale zilelor de concediu anual și ale reglementărilor privind orele suplimentare.
Aceasta face parte dintr-un plan general de reducere a costului vieții cu 4,4 miliarde de shekeli (1,21 miliarde de euro).
De asemenea, sunt propuse beneficii fiscale pentru familiile cu copii cu vârste cuprinse între 6 și 12 ani, dar va fi nevoie de o legislație care se așteaptă să fie prezentată în Knesset în zilele următoare.
Planul include, de asemenea, subvenții pentru îngrijirea copiilor, un impozit negativ pe venit pentru aproximativ 300.000 de salariați cu salarii mici, anularea accizelor la cărbune și reducerea tarifelor la mai multe produse importate, inclusiv alimente, articole de toaletă și mobilier. (Anima News)

Lasă un răspuns