O femeie rabin din Marea Britanie a reușit să fugă din Ucraina cu mașina prin Republica Moldova, cerșind benzină

Autor: Petru Clej / Anima News

Tania Sahnovici (foto) a călătorit la Kiev luna trecută pentru a sărbători împlinirea a 21 de ani ai fiului ei, care petrecea anul său sabatic în Ucraina.

Rabineasa liberal britanică a vorbit despre șocul ei după ce s-a trezit blocată în Kiev atunci când Rusia și-a lansat atacul, iar apoi a pornit într-o călătorie grea de patru zile pentru a scăpa.
Deși încercase să părăsească Ucraina cu o săptămână mai devreme pe fondul avertismentelor privind o posibilă invazie, mașina i s-a stricat, lăsând-o blocată.
Rabineasa Sahnovici, originară din Minsk în Belarus, a declarat pentru ”Jewish Chronicle”: „M-am gândit că este ziua lui, vreau să fiu cu el dacă, Doamne ferește, începe războiul. Aș prefera să fiu cu el decât să mă uit la știri înnebunind”.
Fratele și nepoata ei au călătorit din Belarus pentru a li se alătura.
„Fiul meu nu a împărtășit cu adevărat preocupările mele cu privire la Rusia și agresiunea lui Putin”, a adăugat ea. „Nu credea că se va întâmpla vreodată. El a crezut că ar putea exista o agresiune la granița de est, dar nu a crezut niciodată că Putin va lansa un atac cu drepturi depline asupra Ucrainei ca acesta. M-am trezit pe la ora cinci la auzul exploziilor. Tot orașul s-a schimbat. Acolo unde eram noi, la Kiev, se auzeau și împușcături.”
Familia s-a certat dacă ar trebui să plece imediat sau să rămână pe loc și să se adăpostească. Până când au încercat să plece, au fost cozi masive la gară.
În ciuda faptului că au încercat ore întregi, ei nu au putut obține bilete pentru orice destinație în afara Ucrainei, așa că familia a pornit spre graniță cu mașina fiului ei.
„A fost frig tot timpul. Erau minus patru grade”, a spus ea. Dar cu benzină limitată, familia a ales să nu pornească încălzirea mașinii pornită.
După ce au condus multe ore, s-au trezit cerșind pentru combustibil într-o benzinărie care și-a stins luminile și s-a închis. Au fost respinși de la două puncte de trecere terestre, înainte de a ajunge în sfârșit în Moldova, după ce au petrecut patru zile dormind în mașina lor.
Experiența i-a oferit o nouă apreciere a bunăvoinței străinilor. Voluntarii au adus alimente și provizii mașinilor care făceau coadă de 16 kilometri pentru a ieși din Ucraina.
„Momentele de asemenea teroare și agresiune scot la iveală ce este mai bun și mai rău din oameni. Văzând că, de fapt, bunătatea prevalează, îmi dă atât de multe speranțe despre umanitate.” a mai spus rabineasa Sahnovici. (Petru Clej, Anima News)

Lasă un răspuns