Ucraina refuză să permită șefului AIEA să viziteze centrala nucleară ocupată de Rusia

Ucraina se opune ca directorul Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, să viziteze centrala nucleară Zaporizhia din sudul Ucrainei în timp ce aceasta este ocupată de ruși, a declarat marți operatorul ucrainean al centralei nucleare.

“Ucraina nu l-a invitat pe Rafael Grossi să viziteze CN Zaporizhnya și i-a refuzat deja în trecut să facă o astfel de vizită. O vizită la centrală va deveni posibilă doar atunci când Ucraina va recăpăta controlul asupra sitului”, a scris marți pe Telegram operatorul Energoatom.
Rafael Grossi a scris luni pe Twitter că AIEA pregătește o misiune de experți la centrala din Zaporizhia, cea mai mare din Europa, ocupată de forțele rusești de la începutul invaziei rusești, asigurând că Ucraina a “cerut” acest lucru.
“Directorul general al AIEA, Rafael Grossi, minte din nou”, a declarat Energoatom.
“Considerăm că această declarație este o nouă încercare de a obține acces la centrala Zaporizhia pentru a legitima prezența ocupanților și a aproba acțiunile lor”, a continuat Energoatom.
“Pierderea comunicării” între AIEA și centrală se datorează faptului că rușii au blocat operatorul ucrainean de telefonie mobilă Vodafone la fața locului, potrivit Energoatom.
“Datele se acumulează pe servere și vor fi transmise către AIEA atunci când operatorul va fi din nou operațional”, a adăugat Energoatom.
La 19 mai, Rusia a amenințat că va întrerupe funcționarea centralei nucleare ucrainene Zaporizhia dacă Kievul nu plătește Moscovei pentru energia electrică produsă.
Această declarație se alătură celor făcute de alți oficiali ruși în ultimele săptămâni, care sugerează că Rusia se pregătește pentru o ocupație susținută sau chiar anexarea zonelor din sudul Ucrainei pe care le controlează, regiunea Kherson și o parte din Zaporizhia.
În 2021, înainte de ofensiva rusă împotriva Ucrainei, lansată la 24 februarie, centrala asigura 20% din producția anuală de electricitate a Ucrainei și 47% din cea produsă de flota nucleară ucraineană. (Anima News)

Lasă un răspuns