Ierusalim / Ankara: Lapid și Erdogan salută restabilirea deplină a relațiilor israeliano-turce

Premierul israelian Yair Lapid a vorbit la telefon cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan, după anunțul privind restabilirea deplină a relațiilor diplomatice între cele două țări, potrivit unui comunicat al biroului său.

“Premierul și președintele au fost de acord că aceste ultime evoluții sunt elemente importante în consolidarea relațiilor care vor duce la multe realizări, în special în domeniile turistic și economic”, se arată în comunicat.
Lapid a declarat că zborurile directe din Israel către Turcia vor fi reluate în curând.
Relațiile israeliano-turce s-au încălzit în ultimele luni, după o ruptură de ani de zile cauzată inițial de afacerea navei turcești Mavi Marmara.
Yair Lapid a anunțat revenirea ambasadorilor și consulilor generali în ambele țări după “decizia de a ridica legăturile la relații diplomatice depline”.
“Restabilirea relațiilor cu Turcia este un atu important pentru stabilitatea regională și o veste economică foarte importantă pentru cetățenii Israelului”, a spus el într-o declarație.
În timpul unei vizite la Ierusalim la sfârșitul lunii mai, Mavlut Cavusoglu, ministrul turc al Afacerilor Externe, a declarat că normalizarea cu Israelul ar avea un “impact pozitiv asupra rezolvării pașnice a conflictului israeliano-palestinian”.
Problema turiștilor israelieni, care vizitează Turcia cu zecile de mii în fiecare an, a contribuit la acest dezgheț. (Anima News)

Lasă un răspuns