Israel: Smotrich, liderul religioșilor sioniști, sub tirul criticilor, după ce a acuzat serviciul de securitate Shin Bet de uciderea lui Rabin

Numeroase personalități politice au denunțat cu fermitate afirmațiile liderului Partidului Sionismului Religios, Bezalel Smotrich, care a acuzat duminică serviciul de securitate Shin Bet de a fi responsabil pentru asasinarea fostului prim-ministru Yitzhak Rabin.

Criticile au venit atât din partea membrilor guvernului demisionar, cât și din partea deputaților care se așteaptă să se alăture coaliției lui Benjamin Netanyahu, care l-au acuzat pe Smotrich că a răspândit teorii ale conspirației și a afectat reputația agenției.
Avi Dichter, un deputat Likud care a condus Shin Bet din 2000 până în 2005, a declarat că a condamnat pe deplin comentariile lui Smotrich, subliniind că acestea sunt “lipsite de contact cu realitatea”.
“Astfel de comentarii dăunează bunului renume al organizației și al personalului său care lucrează zi și noapte pentru a proteja cetățenii Israelului”, a spus el într-un tweet.
Luând cuvântul la o sesiune specială a Knesset-ului dedicată memoriei lui Rabin, care a fost asasinat de extremistul de extremă dreapta Yigal Amir pe 4 noiembrie 1995, Smotrich a declarat că retorica de dreapta împotriva lui Rabin la acea vreme a fost justificată și a jucat doar un rol minim în incitarea la uciderea sa.
Dimpotrivă, el a susținut că Shin Bet, care este responsabil de protejarea politicienilor, a fost responsabil pentru tragedie.
“Cei care nu l-au protejat pe premierul Yitzhak Rabin nu au fost cei de dreapta și sioniștii religioși care au denunțat pe bună dreptate politicile guvernului său, ci serviciile de securitate, care nu numai că nu l-au protejat, dar au folosit manipulări iresponsabile, care nu au fost dezvăluite în totalitate până în prezent, pentru a-l încuraja pe criminal să-și ducă planul la îndeplinire”, a spus Betsalel Smotrich în huiduielile publicului.
Ministrul Apărării, Benny Gantz, a declarat pe Twitter că Ygal Amir a fost ucigașul și că unii “lideri” de la acea vreme au fost implicați în răspândirea “unei atmosfere de incitare”, referindu-se la Netanyahu, care conducea opoziția la acea vreme și care a fost puternic implicat în stârnirea furiei extremei drepte împotriva lui Rabin pentru eforturile sale de a obține pacea cu palestinienii în schimbul unor concesii teritoriale.
“Shin Bet a încercat să îl protejeze pe Rabin, și-a învățat lecțiile și își îndeplinește rolul de a păzi oficiali publici într-un mod dedicat și profesionist. Acuzațiile la adresa Shin Bet sunt teorii ale conspirației care ar trebui șterse din discursul public și nu ar trebui menționate de lideri și de viitorii miniștri de rang înalt”, a scris Gantz. (Anima News)

Lasă un răspuns