Israel/Reformă judiciară: Clauza derogatorie adoptată în primă lectură

Knesset-ul (parlamentul israelian) a adoptat marți în primă lectură clauza derogatorie, una dintre cele mai contestate prevederi ale reformei sistemului judiciar care divizează țara.

Textul a fost adoptat cu puțin timp înainte de ora 3 dimineața cu 61 de voturi pentru și 52 împotrivă. Mai este nevoie de un vot în a doua și a treia lectură pentru ca acesta să devină lege.
Dacă va fi adoptată în cele din urmă, clauza derogatorie va limita puterea Curții Supreme de a anula o lege și va permite deputaților cu o majoritate simplă de 61 de mandate din 120 de locuri să protejeze o lege de controlul judiciar și să “anuleze anularea” unei legi de către Curtea Supremă.
Măsura poate rămâne în vigoare atâta timp cât coaliția rămâne la putere. După un an, posibilitatea de prelungire va fi revizuită. Legea propusă ar limita, de asemenea, controlul judiciar al Curții Supreme, necesitând 80% din judecătorii acesteia pentru a anula o lege.
Acesta este primul din cele trei voturi înainte ca proiectul de lege să devină lege.
Deocamdată, textul este trimis la Comisia israeliană pentru Constituție, Lege și Justiție pentru a fi revizuit înainte de voturile finale, care au loc de obicei într-o perioadă scurtă de timp.
Controversatul proiect de lege este una dintre mai multe reforme propuse de ministrul Justiției, Yariv Levin, care au declanșat proteste masive în țară, aproximativ 300.000 de persoane participând la demonstrațiile de sâmbăta trecută.
Opozanții spun că, dacă proiectul de lege va fi adoptat, va oferi coaliției premierului Benjamin Netanyahu o putere necontrolată.
Deocamdată, pare puțin probabil să se ajungă la un compromis, în ciuda opoziției larg răspândite și a apelurilor președintelui Isaac Herzog de a pune capăt legislației, despre care spune că “ne subminează fundamentele”. (Anima News)

Lasă un răspuns