Premierul israelian: “Se așteaptă ca poliția să prevină blocajele rutiere și violențele, iar șeful Statului Major să lupte împotriva insubordonării”

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a declarat astăzi (duminică), la începutul ședinței de guvern, că “nu vom accepta anarhia. Unii cer blocaje rutiere, refuz, sânge în stradă, rău pentru persoanele publice. Nu vom accepta acest lucru și nu vom accepta violența – din niciuna dintre părți”.

Netanyahu a declarat că “se așteaptă ca poliția să aplice legea, să prevină violențele și blocajele rutiere și să permită viața de zi cu zi a cetățenilor țării. Mă aștept ca oficialii să acționeze ferm împotriva celor care incită la asasinarea miniștrilor și a membrilor Knessetului și la asasinarea prim-ministrului și a familiei sale. Fără a închide ochii, fără a face presupuneri și fără a rotunji colțurile. Mă aștept ca șeful Statului Major și șefii forțelor de securitate să lupte ferm împotriva insubordonării. Nu există loc pentru insubordonare în discursul public. O țară care își dorește viață nu se poate împăca cu astfel de fenomene și nu ne vom împăca cu ele.
Baza democrației este echilibrul dintre cele trei ramuri ale guvernului – legislativul, executivul și sistemul judiciar. Acest echilibru a fost perturbat în Israel în ultimele decenii, așa cum nu s-a întâmplat în nicio democrație din lume. Prin urmare, există astăzi un consens larg cu privire la necesitatea de a restabili echilibrul necesar, care există în țară de aproape 50 de ani. Pentru asta am fost aleși – și pentru asta vom acționa. Vom face acest lucru cu discreție și într-un mod responsabil, într-un mod care va păstra drepturile fundamentale ale tuturor cetățenilor Israelului – laici și religioși, femei, persoane LGBTQ, minorități, toată lumea – fără excepție”.
În ceea ce privește programul nuclear iranian, Netanyahu s-a referit la întâlnirea sa cu cancelarul german de săptămâna trecută: “Guvernul israelian își continuă lupta împotriva programului nuclear al Iranului. Săptămâna trecută m-am întâlnit cu cancelarul german Olaf Schulz. Am stat cu cancelarul pe platforma din Berlin de unde evreii au fost trimiși în lagărele morții. Răsturnarea uriașă a sorții poporului nostru s-a reflectat clar în vizita mea, în discuțiile pe care le-am purtat cu privire la furnizarea sistemului Arrow-III din Israel în Germania. În timpul Holocaustului, evreii au fost lipsiți de apărare împotriva Germaniei naziste. 80 de ani mai târziu, Germania încearcă să obțină sisteme de apărare de la statul evreu. Pe atunci, nu ne puteam apăra, astăzi îi ajutăm pe alții să se apere”. (Anima News)

Lasă un răspuns