Israel / Operațiunea ”Scut și Săgeată”: Declarații ale premierului și ministrului Apărării pe tema încetării focului

Miercuri seara, premierul israelian Benjamin Netanyahu și ministrul Apărării, Yoav Galant, au făcut declarații în urma tirurilor continue de rachete dinspre Fâșia Gaza și în contextul în care există informații privind stabilirea unui armistițiu între Israel și Jihadul Islamic.

Netanyahu și Gallant au apărut în fața camerelor de luat vederi la scurt timp după ce televiziunea egipteană a anunțat că la Cairo s-a reușit să se ajungă la un acord privind o încetare imediată a focului între Israel și Jihad.
La câteva minute după acest reportaj, un oficial israelian de rang înalt a negat afirmațiile, dar a declarat că au loc discuții cu medierea egipteană și că există o posibilitate rezonabilă ca o încetare a focului să fie anunțată în curând.
“Am aplicat Jihadului Islamic cea mai dură lovitură din istoria sa. În câteva secunde, trei dintre liderii săi au fost eliminați. Până în prezent, niciun cetățean israelian nu a fost rănit”, a declarat premierul Benjamin Netanyahu.

Ministrul Apărării, Yoav Galant, a emis o declarație în care a declarat: “Aproximativ 400 de rachete au fost lansate asupra Israelului. Aproximativ un sfert dintre ele au căzut în Fâșia Gaza, o parte semnificativă dintre ele au căzut în zone deschise, unele au fost interceptate și, din păcate, au existat și unele care au căzut pe teritoriul israelian.
Am făcut progrese semnificative și suntem pregătiți să continuăm să operăm în Gaza împotriva Jihadului Islamic și a oricăror alți factori”.
Gallant a adăugat: “Campania nu s-a încheiat, sper că o vom încheia curând, dar suntem pregătiți ca ea să continue.”
Sursa israeliană care a răspuns la remarcile Egiptului, a explicat că Israelul verifică acum fiabilitatea promisiunilor Jihadului și că scopul este, printre altele, să se asigure că organizația teroristă nu folosește minutele dinaintea încetării focului pentru o operațiune de amploare, cum ar fi cea pe care o desfășoară de obicei pentru a fi văzută ca fiind cea care a spus ultimul cuvânt prin valuri de rachete.
La scurt timp după aflarea veștii despre aparenta încetare a focului și înainte de declarația lui Netanyahu și Gallant, teroriștii Jihadului Islamic au lansat un alt tir de rachete spre sudul și centrul Israelului. După acest atac, s-a raportat că rachetele au lovit o casă privată și acoperișul unei case din Netivot.
De asemenea, au fost provocate pagube la o școală religioasă, dar nu s-au înregistrat victime.
Ca parte a atacului, trei rachete ar fi fost lansate spre Tel Aviv, dar două dintre ele au căzut în mare, iar una a fost interceptată.
Alarmele au fost activate în oraș și în localitățile învecinate, inclusiv în Ramat Gan, Givatayim, Holon, Bat Yam și Rishon Lezion.
La scurt timp după tirul de rachete spre sudul și centrul Israelului, armata israeliană a atacat din nou ținte din Fâșia Gaza, iar palestinienii au raportat că avioanele israeliene au bombardat zona Sheikh Zayed din nordul Fâșiei Gaza, precum și la sud de orașul Gaza.
Mai devreme în cursul serii de miercuri, purtătorul de cuvânt al armatei, generalul de brigadă Daniel Hagari, a subliniat că, dacă Jihadul Islamic continuă să tragă asupra Israelului, “va plăti un preț greu”.
În cadrul unei conferințe de presă în divizia Gaza, în contextul în care pe fundal se vorbea despre un acord de încetare a focului, un purtător de cuvânt al armatei a declarat: “Până când nu va exista un anunț oficial de încetare a focului, suntem pregătiți să ne apărăm și să atacăm și vom continua acțiunile pe care le-am desfășurat în ultima zi”. Generalul de brigadă Hagari a declarat că obiectivele operațiunii Scut și Săgeată au fost de fapt atinse la început, prin eliminarea celor trei lideri de rang înalt ai Jihadului Islamic. (Anima News)

Lasă un răspuns