Summitul de la El-Alamein: Liderii arabi cer Israelului să-și “onoreze obligațiile (Text, Audio)

Ascultă știrea

 

Liderii arabi au încheiat un summit (foto) la El-Alamein, în Egipt, cu un mesaj: “Israelul trebuie să își onoreze obligațiile internaționale”.

Organizat între președintele egiptean Abdel Fattah el-Sissi, regele iordanian Abdullah al II-lea și președintele Autorității Palestiniene, Mahmoud Abbas, summitul s-a concentrat pe chestiunea palestiniană și pe preocupările regionale. Liderii au subliniat importanța “referințelor juridice internaționale și arabe în rezolvarea chestiunii palestiniene”, inclusiv a încetării “ocupației israeliene a Cisiordaniei” într-un interval de timp specific.
De asemenea, ei l-au susținut pe Mahmoud Abbas în apărarea drepturilor palestiniene și în punerea în aplicare a rezoluțiilor ONU, pe care Israelul le-a denunțat întotdeauna ca fiind de facto ostile acestuia.
Reuniunea la nivel înalt a susținut crearea unui stat palestinian cu Ierusalimul de Est drept capitală, în urma unei soluții cu două state, bazată pe dreptul internațional și pe Inițiativa arabă de pace.
Liderii arabi au subliniat că Israelul trebuie să își respecte obligațiile internaționale și “să înceteze pătrunderile ilegale în orașele din Cisiordania”, precum și “să ridice blocada din Gaza și să elibereze fondurile palestiniene deținute fără bază legală”.
În ceea ce privește Moscheea Al-Aqsa și Muntele Templului, liderii au subliniat importanța istorică a acestora sub dominația hașemită (iordaniană) și au declarat că este un “loc de cult pentru musulmani și creștini, respingând orice încercare de divizare a acestuia”, făcând aluzie la vizitele periodice ale ministrului israelian al Securității naționale, Itamar Ben Gvir, la acest loc, vizite pe care le-au calificat drept o “provocare”.
De asemenea, summitul a urmărit să unească facțiunile palestiniene, cele două facțiuni palestiniene principale, Fatah a lui Mahmoud Abbas și Hamas, fiind în conflict de la alegerile din 2006, câștigate de Hamas. (Anima News)

Lasă un răspuns