Varșovia – Antisemitism extrem în parlamentul polonez: Un deputat polonez a stins o menora cu un stingător (VIDEO)

Gezgosh Braun, un deputat de extremă-dreapta din Parlamentului polonez, a stins violent menora care fusese aprinsă în cadrul unei ceremonii la care au participat ambasadorul Israelului în Polonia, Jacob Livna, și reprezentanți ai comunității evreiești.

Se pare că deputatul a urmărit ceremonia de pe margine, iar după aprindere, a luat un stingător și a pulverizat spumă pe menora și zona înconjurătoare.

Braun, unul dintre liderii partidului de extremă dreapta „Confederația”, este considerat un extremist în activitatea sa împotriva Israelului, iar în urmă cu aproximativ o lună a cerut expulzarea ambasadorului Israelului în Polonia.
Trebuie remarcat faptul că ceremonia aprinderii lumânărilor de Hanuca face parte dintr-o lungă tradiție de 17 ani în care membrii Habad aprind o menora în parlament.
Ambasadorul israelian Livna a reacționat furios: “Cu câteva minute mai devreme am ținut acolo o ceremonie incitantă. Alungați întunericul, acum!”.
După incident, noul președinte al Parlamentului polonez, Shimon Holobyanya, a sosit la fața locului, iar împreună cu emisarul Habad din Varșovia, rabinul Shalom Stembler, menora a fost reaprinsă și apoi a fost ridicat un gard în jurul ei pentru a o proteja de alte incidente.

      Rabinul Shalom Stembler a spus: „Am aprins lumânări de Hanuca la invitația noului președinte al Parlamentului polonez. Ceremonia a fost frumoasă și demnă și a făcut parte dintr-o zi foarte dramatică în Parlament în care a fost prezentat noul guvern. Pe măsură ce incidentul a început să se disipeze, dintr-o dată un nor imens de agent de stingere a incendiilor a umplut întregul loc. Am evacuat imediat toată zona și a fost zgomot și haos. La început nu am înțeles ce se întâmplă. Mulți oameni au fost afectați de cele întâmplate, inclusiv copiii mei care au absorbit aerul infectat de extintor. Președintele parlamentului a anunțat că va impune cea mai severă sancțiune care există în lege împotriva acelui deputat extremist al parlamentului. Este vorba de o amendă financiară plus faptul că nu va putea participa la ședințele viitoare. Președintele parlamentului a asigurat în mod personala asigura că nu mai este loc pentru un astfel de fenomen. El a condamnat actul”.

      “Deputați, femei și bărbați, au venit la mine, și-au cerut iertare și și-au exprimat solidaritate cu noi. Ei văd acest eveniment nu numai ca un act antisemit, ci și ca o acțiune antipoloneză”, a menționat Stembler.

      Conform lui, „deputatul Braun se opune oricărei sărbători evreiești și explică că evreii sunt întunecați și păgâni. El este un cunoscut antisemit. El explică, de exemplu, că Purim este o sărbătoare păgână. În ceea ce mă privește, vom aprinde din ce în ce mai multe lumânări de Hanuca, iar statul Israel trăiește”. (Anima News)

      Lasă un răspuns